HÍREK  2023. június 27.      629
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elrajtolt a napközis tábor

Június 26-tól augusztus 18-ig hétköznapokon várja a gyerekeket a Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Tábor a Vass iskolában.

Elrajtolt a napközis tábor
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Gajda Péter polgármester a tábornyitó bejáráson elmondta lapunknak, hogy hosszú évek óta már nem csupán gyermekmegőrzés folyik a kispesti napközis táborban, gazdag program várja azokat a gyerekeket, akik itt töltik a nyár egy részét, vagy sokan az egész nyarat. A hétfői induláskor 113 kisgyerekkel, ma pedig 118 kispesti általános iskolással kezdődött a nap. A szakemberek szerint ez ideális létszám a táboroztatáshoz, de korábban előfordult, hogy közel kétszázan is voltak. Az étkezések befizetése továbbra is online módon történik a Lakoma programon keresztül, illetve minden csütörtökön személyes befizetésre is van lehetőségük a szülőknek. A táborozó gyerekek napi háromszori étkezést kapnak. A szülőknek a napközis tábori programokért nem kell fizetnie, csupán az étkezésért, de csak azoknak, akik a tanév során is fizetnek a menzáért, a többieknek ez is kedvezményes, ingyenes. Az önkormányzat összesen csaknem 20 millió forintot költ a táboroztatásra.

A jelentkezők és az itt lévők 77 százaléka alsó tagozatos kisgyerek, a többiek ennél idősebbek, ezért a programokat is ehhez a korosztályhoz igazítjuk – mesélte a tábori programokat koordináló Wekerlei Kultúrház tagintézmény-vezetője, Kiss-Szitár Orsolya.
A táborozás előtt a Közpark munkatársai rendbe tették az állami fenntartású iskola udvarát, sövényt nyírtak, játszószereket javítottak, új padokat, szemétgyűjtőket telepítettek, a homokozóba is hamarosan új homok kerül. A gyerekek és az itt lévő pedagógusok komfortérzetét javítja a nagypalackos vízautomata, az udvaron felállított párakapu – sorolta.
Kiss-Szitár Orsolya kérdésünkre elmondta: az ebédet helyben fogyasztják el a gyerekek. Minden nap van leves, amit badellákban hoznak, de külön csomagolva, adagonként, melegen tartva érkezik gyerekenként a második fogás.

Dékán Haas Zsuzsa szabadidőszervezőtől megtudtuk azt is, hogy már az induláskor két közösségi munkára jelentkező érkezett a táborba, de a nyár során jönnek még többen, sőt önkéntes segítők is lesznek majd. Idén a foglalkozások tematikája Budapest 150. évfordulója lesz, leginkább ehhez kapcsolódnak majd a városi séták, játékok. Ezenkívül lesznek a megszokott napközis tábori programok: uszodázás, kézműves foglalkozások, robotika, sport, és lesz szervezett Parlament-, és múzeumlátogatás, valamint tartanak a gyerekeknek interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokat is például a Postamúzeumban és Pénzmúzeumban.

A táborszervezés feltételeiről Vinczek György alpolgármestertől megtudtuk, hogy minden héten 11 pedagógus, 1 táborvezető, 1 szabadidőszervező, 1 tábori titkár, 2 takarító, 1 gondnok, 1 védőnő és a konyhai alkalmazottak teljesítenek szolgálatot. A pedagógusok önkéntes alapon érkeznek a táborba, munkájukért külön díjazást kapnak.