HÍREK  2023. július 26.      758
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sikeres csúcsmászás

A Gémes Természetjáró Egyesület öt tagja – Lehoczki Zoltán, ifj. Lehoczki Zoltán, Dravecz Ferenc, Draveczné Nagy Mária és Bruckner Viktor – sikeresen megmászta a szlovák-lengyel határon álló, 2501 méter magas Tengerszem-csúcsot, másik nevén a Rysy-csúcsot.

Sikeres csúcsmászás
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A Rysy a Magas-Tátra legmagasabb, turisták által szabadon mászható hegye, egyben Lengyelország legmagasabb csúcsa. A parkolótól a hegycsúcsig 10 km hosszú az út, de 1250 méteres szintkülönbséggel. Ennek is a legnehezebb szakasza az utolsó 4 km, ahol 1000 méter szintkülönbséget kell legyőzni.

Az egyesület elnöke, Lehoczki Zoltán – a Tichy Lajos Sportcentrum létesítményvezetője – elmondta, hogy közelgő 60. születésnapja alkalmából tűzte ki magának ezt a nem könnyű célt, ami egyben az ő magassági rekordja is lett. A természetjáró egyesülettel 36 éve járja a hegyeket, de ilyen magasan még sohasem voltak.

A csúcsmászás különben nagyon népszerű Szlovákiában, rengetegen voltak fent a csúcson, épphogy csak fotózni tudtak és már odébb is kellett állni. Lefelé jövet menet közben azért még egy kis hógolyózás is belefért.