HÍREK  2023. szeptember 02.      615
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lelassulás és befogadás

Lelassulás címmel nyílt meg Vitárius Nikoletta grafikusművész kiállítása a Wekerlei Kultúrházban péntek este. A tárlatot október 7-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Lelassulás és befogadás
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Nagypál Tamás gitárjátékával indult, majd Kiss-Szitár Orsolya tagintézmény-vezető köszöntőjével folytatódott a rendezvény. Az évadnyitó kiállítást Somody Beáta művésztanár pályatárs, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének elnöke nyitotta meg.

 „Úgy gondoljuk, lelassulni a magunk életében luxus. Hiszen nem érünk oda. Ki- és lemaradunk. Pedig tudjuk, a rohanásban maradunk le sokszor arról, ami igazán fontos. Nem fékezni kell most, hanem lendületünket kifuttatni, hogy lassulásunkkal a befogadás sebességére álljunk át” – vezette fel a gondolati séta első lépéseit a pályatárs.

Arról beszélt, hogy Vitárius „olyan nőművész, akinek igazán különleges érzéke van a szépre, annak észlelésére és bölcs megfogalmazására. Nagyon szeret fényképezni, énekelni, táncolni, mindezen eszközökkel szenzorként észlelni a ritmust, a kompozíciót, a szüneteket, az erőt, a kontrasztokat. Holisztikus módon élvezi a művészetet. Szeptember elején a tanárok, diákok számára becsengetnek. Ismét elkezdődik egy újabb közös év, jó, ha olyan kiváló tanárok tanítják gyerekeinket a szépre és a jóra, akik önmaguk is képesek bölcsességükkel megmutatni, milyen is lehet az élet, a folyamat, a fejlődés, a kedvesség, az alázat, a béke, a nyugalom, a tolerálható építő feszültség” – fogalmazott Somody Beáta.

A megnyitót Jávor József szavalata zárta: a Petőfi-emlékév kapcsán a költő Szeget szeggel című versét mondta el.