HÍREK  2023. szeptember 15.      667
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sportágválasztó és pumpapálya-átadó

Népszerű volt az első Kispesti Sportágválasztó a Tichy Lajos Sportcentrumban, ahol a pumpapályát is hivatalosan átadták a kispestieknek.

Sportágválasztó és pumpapálya-átadó
A képre kattintva galéria nyílik. (40 kép)

Hat kispesti általános iskolából több mint 550 gyerek, 16 sportág, 14 egyesület volt a mai nap mérlege az I. Kispesti Sportágválasztó rendezvényen a Tichy Lajos Sportcentrumban. A programon résztvevő egyesületek és sportágak: KAC Judó Szakosztály, Kispesti Pingpong pingpong, Barcza Gedeon Sport Club sakk és go, W-Sport SE tenisz, Tájfun Sportegyesület kickbox és teakwondo, Budapest Honvéd FC labdarúgás, Kispest SE strandröplabda, Kispest SE futsal, Kispesti Női Kézilabda Klub kézilabda, Kispest SE röplabda, VUA Kerékpárszakosztály, Cowbells Amerikai Futball Egyesület, B-Cool Dance tánc, Mustang SE akrobatikus rock&roll.

Paróczai Anikó önkormányzati képviselő, házigazda tájékoztatása szerint, az önkormányzat támogatásával létrejött rendezvényt kispesti gyerekek találták ki azon a tavaszi kétnapos programon, tréningen, amelyen játékos formában tanultak a résztvevők az önkormányzatiságról, és „élesben” ki is kipróbálhatták, miként működik az önkormányzat, hogyan lesz egy ötletből, javaslatból előterjesztés, majd módosítások és vita után döntés, rendelet, megvalósuló program.

A sport, a közös élmény a legjobb formája a közösségépítésnek és a tanulásnak – hangsúlyozta a rendezvényen résztvevő Vinczek György, a szociális és oktatási ügyekért felelő alpolgármester, aki hangsúlyozta: fontosnak tartja a fiatalok bevonását a helyi közéletbe, a döntésekbe, ezért is figyelnek oda az ifjúsági képviseletre, a diákönkormányzat működésére, minden támogatást megadnak ehhez. Nem lehet elég korán megtanulni, hogy a helyi ügyek rajtunk is múlnak, a döntések bennünket is érintenek – mondta.

A sportágválasztó rendezvény lebonyolításának körülményeiről Szilas Kincsőtől, a Kispesti Diákönkormányzat tagjától megtudtuk, hogy már első alkalommal örömmel fogadták az iskolák a részvételi lehetőséget, a Kós iskolából 8 csapatot is küldtek. A gyerekek nem „lógtak” a délelőtti tanítás alól, hiszen órarendbe illesztett két testnevelésóra volt a részvétel „fedezete”. A gyerekek külön buszokkal érkeztek és mentek vissza iskoláikba – mesélte.

Az önkormányzat ajándékai, a három elektromos roller a nap folyamán tartott sorsolásokon – amelyeket Ternyák András alpolgármester és Gajda Péter polgármester tartottak –, találtak gazdára. A napi program részeként került sor a sportcentrum területén lévő „pumpapálya” hivatalos birtokbavételére is. A gyerekek sorba álltak, hogy kipróbálhassák a különleges élményt nyújtó dimbes-dombos aszfaltcsíkot.
------------------------------------------------------------------------------------------
Átadták a pumpapályát

Már jóval a mai hivatalos átadó előtt birtokba vették a kispestiek a Tichy Lajos Sportcentrumban megépített úgynevezett pumpapályát.

Sportágválasztó és pumpapálya-átadó
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Folyamatosan bővítjük a felújított Tichy Lajos Sportcentrum ingyenes szolgáltatásait, amelyek a kispestiek sportolási lehetőségeit szolgálják. Még februárban adtuk be a pályázatot a Miniszter-elnökség Országos Bringapark Program című felhívására, amely mintegy 25 millió forint támogatást kapott. Az önkormányzat is ugyanekkora saját erőt biztosított a projekt sikeres lebonyolításához, amely várhatóan népszerű lesz a fiatalok körében – mondta Gajda Péter polgármester az I. Kispesti Sportválasztó rendezvény után, amikor néhány próbakörre jelképesen is átvette és átadta az elkészült pályát a kerékpárosoknak.

A 160 méter hosszú, közel 900 m² területű aszfaltozott pumpapálya (pumptrack) a borításnak köszönhetően időtálló, télen és nyáron is használható. Nem keletkeznek majd rajta kátyúk, nem igényel különösebb karbantartást, a füvet kell mellette rendszeresen vágni. A cég öt év garanciát vállal a létesítményre – válaszolta a pálya építését forszírozó ötletgazda, Ferenczi István önkormányzati képviselő kérdésére a pályát kivitelező Görpark Kft. ügyvezetője, Pichler Róbert.

Pichler Róbert elmondta azt is, hogy a kispesti pálya úgynevezett multi-típusú, azaz a legkisebbek is végig tudnak menni rajta, de alkalmas lesz arra is, hogy komolyabb edzéseket, és akár versenyeket is lehessen rá szervezni. Egy fontos dologra azonban felhívta a figyelmet a szakértő: a használathoz védőfelszerelés szükséges, térd- és könyökvédő, valamint sisak mindenképpen, és a kesztyű is ajánlott.

Tóth András, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) projektvezetője a helyszínen arról beszélt, hogy ez a pumpapálya egy „újhullámos játszótér”, ami több szempontból fontos, hiszen versenyzünk a gyerekek szabadidejéért, és azért, hogy ne a lakásban, a számítógépek, a laptopok, a mobiltelefonok, elektromos eszközök mellett töltsék idejük nagy részét, hanem mozogjanak. Tóth András köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy felvállalta ezt a törekvést, és bevállalta az építést.