HÍREK  2023. szeptember 18.      1,551
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hétfőn indul a Bringabox-igénylés

Három helyszínen rendeztek Bringabox nyílt napot ma délután. Az Árpád utcában kialakított kerékpártárolónál Gajda Péter polgármester és Varga Attila alpolgármester válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Hétfőn indul a Bringabox-igénylés
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Még 2016-ben pályáztunk az akkori Fővárosi Önkormányzat vezetésével a kispesti kerékpárút-hálózat fejlesztésére, és ahogy lassan végére érünk a projektnek, úgy bontakozik ki a legtöbb előnye ennek a pályázati lehetőségnek. Közel 900 millió forintot nyert a kerület a fővárossal közösen erre a célra. Ez nem csak a kerékpárosokról szól, hiszen aki az elmúlt időszakban közlekedett Kispesten, az láthatta, a gépjárművel közlekedők és a gyalogosok számára is biztonságosabb lett például a Kossuth téri, vagy az Üllői úti szakasz, ahol ketté tudtuk választani a kerékpáros és a gyalogos közlekedést, és nem vettünk el közlekedési sávokat az autósoktól. A Kossuth téren olyan korlátokat helyeztek ki a szakemberek, amelyek nemcsak a kerékpárosokat, hanem a gyalogosokat is védik, a Hunyadi utcában található terelőszigetek is azt szolgálják, hogy azon a területen biztonságosan lehessen közlekedni – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester. Van egy fél éves türelmi idő, amikor felül tudjuk vizsgálni, hogy az az ötlet, amit annak idején a szakemberek kitaláltak, illetve az a közlekedési rend, amit az útmérnökök felrajzoltak, jól tud-e működni, így remélem, a Hunyadi utca, Ady Endre út és a felüljáró közötti szakaszon is sikerül tisztázni a félreértéseket. Bízom benne, hogy ennek lezártában majd azt tudjuk mondani, hogy ez egy sikeres projekt volt – tette hozzá a polgármester.
A projekt része volt, hogy bringaboxokat telepítünk, ahol biztonságosan, a közterületen, zárt helyen tudják majd az ittélők tárolni a kerékpárokat. Budapesten nincsenek ilyen bringaboxok, Kispest ebben is az élen jár – fogalmazott Gajda Péter.

A nyílt napon Varga Attila alpolgármester válaszolt az érdeklődőknek a felmerülő kérdésekre. Hétfőn reggel 8 órától lehet majd pályázni a bringaboxokra, összesen negyven boxról van szó, három helyszínen. A bérlés havonta háromezer forintba kerül, bárki pályázhat. Nem az a cél, hogy műhelyt, tárolót alakítsunk ki, hanem kifejezetten a kerékpárok tárolására lesz lehetőség a bringaboxokban – mondta el az eseményen az alpolgármester. A szerződés 1+2 év évre szól majd, mivel ez egy teljesen új szolgáltatása lesz az önkormányzatnak, így egy év után levonjuk a tapasztalatokat – tette hozzá Varga Attila.

Kispest Önkormányzata egy új, egyedülálló kezdeményezéssel próbál segíteni az ittélőknek. A VEKOP-pályázat keretében három új kültéri kerékpártárolót, úgynevezett Bringabox-szigetet hoztak létre a kerület lakótelepi részein. A szigetek összesen 40 (12+12+16), egyedileg zárható tárolóval rendelkeznek. Egy-egy boksz két felnőtt kerékpár tárolására alkalmas. A három helyszín: Árpád u. 1. park felőli oldal, Jókai u. 12. park felőli oldal, valamint a Toldy u. 2. szám alatt. A sikeresen pályázó kispestiek 1+2 évre szóló bérleti szerződést kapnak.