HÍREK  2023. szeptember 21.      429
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A 90 éves Oros Ágnest köszöntötték

A Budapesti Honvéd egykori kiváló atlétáját a József Attila utcai Nyugdíjasházban köszöntötte Vinczek György alpolgármester és Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

A 90 éves Oros Ágnest köszöntötték
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Oros Ágnes Kispesten született és azóta is itt él.  A Landler Jenő Gimnáziumban érettségizett, és még gimnazistaként kezdett atletizálni a Budapesti Honvédban. Már néhány hónapnyi edzés után a felnőtt válogatott tagja lett 800 méteres síkfutásban. Négy évig tartó sportkarrierjének sorozatos sérülések vetettek véget (eredményei: 1 világcsúcs 3x880yard, 5 országos csúcs 3x800 méter, 13 országos ifjúsági csúcs különböző távokon, 1 magyar bajnokság egyéniben, 1 csapatban; elismerései: a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója, a Magyar Népköztársaság Kiváló Sportolója).

Kitanulta bőrdíszműves szakmát, szakvizsgát tett, de csak néhány évig gyakorolta a szakmát, visszatért az iskolapadhoz. 29 évesen kezdte meg tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem esti tagozatán, 35 évesen kapta meg vegyészmérnöki diplomáját. 15 évig a Habselyem Kötöttárugyárban üzemvezetői beosztásban dolgozott nyugdíjazásáig.

Szüleivel élt, nem volt házas, gyermekei sem születtek. 1992-ben rákot diagnosztizáltak nála, kétszer operálták, meggyógyult. A kilencvenes évek közepén fogadalmat tett, hogy ezer, magyarok lakta települést felkeres. A fogadalmamat 21 év alatt sikerült teljesítenie. 20 éve költözött be a József Attila utcai Nyugdíjasházba. 

oros-agnes