HÍREK  2023. szeptember 28.      771
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megújulás előtt a Bárczy István tér

Közösségi tervezéssel kaphat új funkciókat a Deák gimnázium melletti tér Wekerletelepen. A tervezők ma ismertették az érdeklődőkkel a rekonstrukció előzetes koncepciótervét. Ezt véleményezhették a megjelent wekerleiek.

Megújulás előtt a Bárczy István tér
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Kispest polgármestere arról beszélt, hogy először 2009-ben újult meg a tér, majd 2019-ben futókör is épült. Azóta elhasználódott a terület, ráfér a felújítás. A közösségi tervezés a koncepcióterv alapján segít kitalálni, melyek azok a funkciók, amelyek jól működnek, és melyek azok, amiket meg lehet szüntetni. Gajda Péter elmondta: várhatóan a jövő év első negyedében végleges kiviteli terv készül, utána indulhat a munka.

Ékes Gábor, a körzet önkormányzati képviselője arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy nem az önkormányzatnak kell eldöntenie, hogy mi legyen a téren, ezt a lakók találják ki. Viszont figyelni kell arra, hogy a túl sok funkció zavarhatja a közelben lakókat.  

A koncepciótervet készítő Archabit Kft. tervezői elmondták: a terület értékes zöldállománya olyan adottság, amelynek a fejlesztése cél volt a tervezéskor. A tervezési program egyik fő eleme a funkciók újragondolása volt. A játszóeszközök elavultak, szükséges a cseréjük és a játékpaletta bővítése is: mini KRESZ-parkot, ún. „kismotoros pályát” terveznek, amely a legmeghatározóbb fejlesztése lesz a területnek. Megmarad a futókör, a zeneszobor és a fitneszrész is. A kisgyerekek miatt – itt igazán kisgyerekek játszótere van most is – a biztonságra is törekednek, ezért a teret kettészelő gyalogút menti két játszóteret cserjeágyásban álló kerítés választaná el a tér többi részétől. a bazalt támfalak maradnának, ezek tagolnák a területet. A Hungária út menti töredezett aszfaltjárda helyett térkőburkolat lenne. Jelentős növénytelepítés lesz szárazságtűrő fákkal, cserjékkel, évelőkkel, és nőne a gyepfelület is, ehhez öntözőrendszert is terveztek.

Lakossági észrevételre elmondták a tervezők: a dombot elbontanák, több szemetes lesz, kerékpártárolókat helyeznek ki, és bővül a fitneszrész is. Felmerült a közvilágítás javítása – ami nem volt része a tervezésnek –, valamint az eredetileg tervezett piknik-funkció elhagyása is. Szóba került, hogy este-éjszaka hajléktalanok jelennek meg a tér eldugottabb részein.