HÍREK  2023. október 01.      436
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egy árvácska sem maradt árván

Óriási sikere volt az önkormányzat és a Közpark Kft. közös őszi virágosztó akciójának szombaton. Alig fél óra alatt mintegy 5000 tő árvácska talált gazdára a Kossuth téren.  

Egy árvácska sem maradt árván
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Ez már a negyedik alkalom, hogy virágot oszt az önkormányzat és a Közpark Kft. Már tavasszal is nagy volt az érdeklődés, akkor kevésnek is bizonyult az a 3000 tő növény, amelyet arra az alkalomra szántak. És bár hosszú kígyózó sorban vártak a kispestiek, a jól előkészített, dobozokba csomagolt növények majd fél óra alatt gazdára találtak. Most volt árvácska bőven, kétszer is fordult a Kft. autója, hogy mindenkinek jusson, akinek volt Kispestre érvényes lakcímkártyája – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester, aki részt a virágosztásban.

Az akciót nem véletlenül időzítették az őszi köztéri kiültetések idejére, mert így még szebb, virágosabb lesz Kispest és nem csak a közterületeken, hanem az erkélyeken, előkertekben, kertekben is. Mint azt Tichy Judittól, a Közpark Kft. kiemelt zöldfelület-fejlesztési vezetőjétől megtudtuk, a kiosztott 5000 palántán kívül majd 10 ezret ültet ki a társaság a kispesti parkokba, közterületekre.

Hogy az osztás zökkenőmentesen és gördülékenyen menjen, kollégáimmal reggel bedobozoltuk a palántákat, így a helyszínen már csak a csomagokat kellett odaadni. Az árvácska kétnyári szabadföldi növény, ami azt jelenti, hogy két évszakon át is virágzik. Az ilyenkor ősszel virágosan kiültetett növények tavasszal újra virágba borulnak. A növény az öntözésen kívül nem igényel különleges bánásmódot – mondta a szakember. Tichy Judit hozzátette: a Kft. megismétli majd azt az akcióját is, amelyben a közterületi ágyásokból felszedett árvácskatöveket haza lehet vinni, és otthon elültetni. Erről időben tájékoztatják majd a kispestieket.