HÍREK  2023. október 01.      500
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Óriási érdeklődés volt a szűrőnapon

Mintegy 80 kispesti rákszűrését végezték el a szakemberek A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány és az Akupunktúra Rehabilitációs Alapítvány közös egészségnapján a kispesti Yamamoto Rehabilitációs Intézetben szombaton.

Óriási érdeklődés volt a szűrőnapon
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Ebben az évben már jártunk Kispesten, most újra visszajöttünk. Sikeresnek és eredményesnek tartjuk ezt a mai kispesti programot is. Már a nyitáskor nagyon sokan voltak, hamarabb is kezdtük a szűréseket. Ma rendelői környezetben vártuk az kispestieket, akik két fontos, bőrgyógyászati és szájüregi szűrésen vettek részt. Ezen kívül „vetésforgó-szerűen" kérhettek még szemnyomásmérést, általános egészségiállapot-felmérést, kaphattak tanácsokat a tudatos teszthasználatról, tájékoztatást az úgynevezett Alexander-technikáról és Ayurvéda testtípus-elemzésről – tájékoztatta lapunkat Vajda Márta, A rák ellen, az emberért, a holnapért! alapítvány igazgatója, a program főszervezője.

Mivel október a mellrákellenes „rózsaszín" hónap, ezért itt volt Hargitai Márta a Mell-véd Közösség képviseletében, aki emlő-mulázst is hozott, amelyen megtapasztalhatták az önvizsgálat „fogásait". Hargitai Márta részvétele azért is fontos, mert ő az Életigenlők magazin Meggyógyultam! rovatban adott interjúja kapcsán vállalta a vizsgálatokra várakozókkal való őszinte beszélgetést.

Külön öröm, hogy most szemnyomásmérést is be tudtunk venni a programba, amit a legritkábban sikerül szervezni.

Számunkra nagyon fontos a szűrések fontosságának népszerűsítése, ezért is választottuk a Könnyek helyett... szűrések! programcímet. Hét éve szervezzük programjainkat, évente 67-70 szűrőnapot szervezve sokat tettünk a rákellenes életmód megismertetésére. Mindig arra törekszünk, hogy ne „futószalagon" történjenek a szűréseink, hanem oldottabb hangulatban – hangsúlyozta.

A szűréseket összegezve Vajda Márta elmondta: bőrgyógyászati vizsgálatok során sajnos két komolyabb elváltozásra, daganatgyanúra derült fény, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek, így őket már tovább is irányították a szakintézményekbe, de 5 esetben daganatmegelőző vizsgálatokat, beavatkozásokat javasoltak. A szájüregi vizsgálatoknál 4-5 esetben jóindulatú elváltozásokat észleltek. Szemnyomásvizsgálaton csaknem 60-an vettek részt, egészséget veszélyeztető értékeket nem mértek. Az általános állapotfelmérésen 8, kiugróan magas, 30 feletti testtömegindexet, BMI-indexet (zsír-izom), illetve két esetben zsigeri zsír-értéket (a hasüreg szerveit körülvevő zsír) mértek, amit már kezelni kell.

Az egészségnapnak helyet adó 38 éve működő Yamamoto Rehabilitációs Intézet alapítója és vezetője, Kispest Díszpolgára, dr. Hegyi Gabriella, aki A rák ellen... Alapítvány egyik kurátora, kérdésünkre elmondta: nagyon jó, hogy újra volt lehetőség szűrésre, tanácsadásra. Meggyőződésem, hogy nemcsak a menedzsereket, vezetőket kell rendszeresen szűrni, hanem mindenkinél el kellene végezni az alapszűréseket is, mint például a szájüregi daganatok, illetve bőrgyógyászati szűrés, mert ezek száma folyamatosan emelkedik, és a prevenciót a szűrővizsgálatok jelenthetik. Külön öröm, hogy az önkormányzat is támogatta ezt a programot, amit most ismét „hazahoztam, hazahozhattam" Kispestre. Láthatóan a kispestieket megmozgatta a lehetőség, sokan jöttek.

Akik a szűréseket végezték:
Dr. Lakatos Zsófia fogorvos (szájüregi rákszűrés)
Dr. Jobbágy Antal bőrgyógyász (bőrdaganat szűrés)
Szőllősi Nóra szemészeti szakasszisztens (szemnyomás-mérés)
Ronga Ibolya egészséges életmód-tanácsadó (általános állapotfelmérés)
Borbás Bea AT-tanár (Alexander-technika tudatos testhasználat)
Mison Judit tanácsadó (Ayurveda testtípus-elemzés)