HÍREK  2023. október 01.      504
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Búcsú a nyártól érdekességekkel

Az előre beharangozott programnak megfelelően gólyalábasok bevonulásával kezdődött meg szombat délelőtt a hagyományos Mihály-napi búcsú a Templom téren.

Búcsú a nyártól érdekességekkel
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

A Mihály-napi búcsú egészen más hangulatú és tematikájú rendezvénye a városnak, mint a nyári Városünnep, hiszen míg ott a szórakoztatásé a főszerep és főképp a fiataloknak szól, addig az őszi rendezvényen a családok kerülnek előtérbe. Hagyományőrző, autentikus elemekre épülő programokkal, bemutatókkal készültünk, amelyek őrzik a régi falusi, városi búcsúk hangulatát – mondta Gábor Ilona,  KMO Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, aki az intézmény munkatársaival már 15. alkalommal szervezte, koordinálta a programot.

A nyárbúcsúztató esemény számtalan érdekességet tartogatott a Templom térre kilátogatóknak. Délelőtt a nagyszínpadon fellépett a Kolompos együttes, műsort adtak a KMO és a Wekerlei Kultúrház művészeti csoportjai, koncertet adott a Kispesti Obsitos Fúvószenekar, valamint műsoros bemutatót tartottak a kispesti nemzetiségi önkormányzatok (roma, szerb, horvát).

A nagyszínpadi műsorokon kívül az idei kiegészítő programok közé innovatív játékot hoztak a Wekerlei Kultúrház munkatársai, akik alkalmi Wekerlei Kis Szatócsboltot nyitottak a téren, ahol csuda feladatokkal kellett megbirkóznia a vállalkozókedvű szatócsinasjelölteknek. Elsőre egy hagyományos mérleggel és súlyokkal kellett kimérni két kiló krumplit, ami azért nem volt kis teljesítmény, mert a mai gyerekek bizony már nem találkozhatnak otthon ilyen konyhai mérleggel. Érdekes volt a Talált tojás feladat is, ahol tíz tyúktojás között kellett megtalálni a „zápot”. Igazi szatócsboltosi feladat volt a gombok, szalagok, guruló gombolyagok helyrerakása, fiókokba csoportosítása, és hasonló sziszifuszi feladatnak ígérkezett a megkevert magvak (bab, lencse, kukorica, borsó) szétválogatása is. De a szaglásukra is szükségük volt a gyerekeknek a Félénk fűszerek felismerésénél.  Nem kis ügyességet kívánt tőlük a Szárnyasok a szatyorba! és a Dobjuk a levesbe!  feladatok végrehajtása is. Míg az elsőnél egy libikóka-szerű szerkezettel kellett a szárnyasokat repíteni egy kosárba, addig a másodiknál messziről kellett dobni fazékba a levesbe szánt összetevőket. A legkisebbek kedvéért volt még Gesztenyecsúszda is.

Ez egy úgynevezett vezetett játék, amelynek ugyan van keretjátéka, de a gyerekek számukra kedves sorrendben hajthatták végre a feladatokat. Volt, aki többször is visszatért ahhoz a feladathoz, ami tetszett neki. Meglepő módon óriási odafigyeléssel és türelemmel csinálták végig a sok-sok türelmet igénylő feladatokat is. Itt remekül ment a rendrakás, ami otthon gyakran komoly feszültségeket okoz. A játék során olyan ismereteket is érintettünk, amely számukra szinte teljesen ismeretlenek voltak. Ilyen volt például, hogy szó esett a régi, ma már csak ritkán, vagy egyáltalán nem használt mértékegységekről – mesélte Kiss-Szitár Orsolya, a Wekerlei Kultúrház tagintézmény-vezetője.

Búcsú a nyártól érdekességekkel
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

 

A kiegészítő programok között volt állatsimogató, kirakodóvásár, a Kaszinó kertjében népi játszóház, a téren szenior örömtánc. Jelen voltak a kispestieket a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat aktivistái, valamint a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat csapata és a Kispesti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselői.  A Kispesti Kaszinóban a Kispesti Kertbarát Klub idén is megtartotta hagyományos őszi bemutatóját, és népszerű volt a XIX. kerületi Rendőrkapitányság kiegészítő programja is.  

Az önkormányzat sátrában délelőtt Bogó Józsefné, Domokos Gábor, valamint Ferenczi István önkormányzati képviselők, délután pedig Varga Attila, Vinczek György és Paróczai Anikó várták a kispestieket.

Délután a színpadi műsorok sora a Budapesti Operettszínház és a Rátonyi Róbert Színház művészeinek (Szendy Szilvi, Vörös Edit, Domoszlai Sándor) operettműsorával indult, majd igazi „kocsmazenével”, a Black Riders koncertjével zárul. Az idei Mihály-napi búcsút hagyományosan most is tűzzsonglőr-produkció zárta a Templom téren.