HÍREK  2023. október 05.      680
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Felavatták új helyén a Zsolnay-díszkutat

A restaurálást követően a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) épülete előtt kapott helyet az a Zsolnay-díszkút, amelyet a Városháza mellett állt, és 2019-ben bontották el. Ma avatták fel.

Felavatták új helyén a Zsolnay-díszkutat
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Kispest polgármestere arról beszélt köszöntőjében, hogy a kispesti közterületek rekonstrukciós programjának második ütemében került sor a kisebb terek, így a Városháza Árpád utcai oldalánál lévő kis park felújítására, ahol a kút-szobor 1977. szeptemberi avatása óta állt. A parkoló kialakításakor, 2019-ben bontotta el a Közpark Kft. a már régóta nem működő kutat, a medencét sajnos nem lehetett megmenteni. Gajda Péter elmondta: már a bontáskor tudta a kerület vezetése, hogy valahol Kispesten, valamilyen alkalommal újra áll majd ez a nagyon értékes alkotást. Vinczek György alpolgármester és dr. Kumin Marianna a KEI főigazgató-főorvosa követte végig az értékmentés folyamatát. Az intézményben az elmúlt években folyamatos fejlesztések valósultak meg, két éve ünnepelte 70. születésnapját, ezért a Zsolnay-díszkút méltó helyre került a megújuló intézmény elé, ahol sokkal többen láthatják és gyönyörködhetnek benne, mint a Városháza mellett.

Vinczek György alpolgármester úgy fogalmazott, társadalmi kérdés volt Kispesten, hogy mi lesz a Zsolnay-kút sorsa. Aztán eljött az a pillanat, amikor megtalálták azt a szakembert, Czifrák László restaurátor művészt, aki újjávarázsolta a kutat. Az alpolgármester elmondta: a pirogránit díszkút a Finomkerámia Ipari Művek és a Gránit Csiszolókorong- és Kőedénygyár ajándéka volt, a Gránit Nívó-díjas keramikus tervezője, György Gabriella tervezte, a kivitelezési munkákat és az égetést a Zsolnay Porcelángyár végezte el.

Az alpolgármester azt mondta, legyünk büszkék Kispest elmúlt 70 évére, amikor a nagyüzemek – köztük a Gránit – több ezer embernek adtak munkát, és ebbe a sorba tartozik a szakrendelő is, mert amikor a főváros részévé vált Kispest városa, majdhogynem ajándék, kiengesztelés volt az akkori időszakban, hogy végre megteremtődött a magas szintű egészségügyi ellátás lehetősége. Most a 70 éves rendelőintézet és a 45 évvel ezelőtt felállított díszkút itt találkozott.

Dr. Kumin Marianna arról beszélt, hogy amikor 1951-ben átadták az épületet, ugyanúgy, mint napjainkban több szakmában ellátást, diagnosztikát biztosított az embereknek, és akkoriban az első emeleten volt egy fekvőbeteg részleg is. És most, 70 év után megint van egy fekvőbeteg részleg, az egynapos sebészeten. Elmondta: az intézet igazgatói arra törekedtek, hogy kitűnő szakembergárdát toborozzanak ide. A főigazgató hangsúlyozta: borzasztó jó érzés volt számára, amikor megszületett a gondolat, hogy az intézet 70 éves születésnapja alkalmából egy ilyen csodát ajándékoz az önkormányzat. Ez méltó ahhoz a tartalomhoz, a minőségi betegellátáshoz, ami a falakon belül zajlik.

A Zsolnay épületkerámiákkal foglalkozó Czifrák László köszönetet mondott a türelemért és a támogatásért, hogy ez a munka elkészülhetett. Úgy fogalmazott, hogy a Zsolnay kultúra és hagyomány olyan fontos szegmense a magyar építészetnek és a kultúrának, amelyet ápolni és gondozni kell.

A felújított díszkutat Kispest polgármestere és a KEI főigazgatója avatta fel. Az ünnepségen Catano-Cayetano Dávid Nestor, a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola növendéke játszott marimbán.