HÍREK  2023. október 08.      404
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tízéves lett a Kincses Sziget

Tíz éve már, hogy hónapról hónapra egy vasárnap délelőtt gyerekárusok népesítik be a Városház teret: a zsibi – covid előtti nevén bolhapiac – nagyon népszerű a gyerekek körében. Ma ünnepelték a születésnapot.

Tízéves lett a Kincses Sziget
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Gajda Péter polgármester köszöntőjében méltatta Banai Tamás és Banai Teréz kezdetektől töretlen népszerűségnek örvendő kezdeményezését, és arra bíztatta a gyerekeket, hogy továbbra is jöjjenek, és itt adják el az esetleg már megunt, vagy kinőtt játékokat, amelyekkel már nem akarnak játszani, így másnak is örömet okozhatnak, és még egy kis zsebpénzt is begyűjthetnek.

A hétköznapokban a Polgármesteri Kabinet Iroda kommunikációs referenseként dolgozó Banai Teréz lapunknak elmondta: a rendezvény alapkoncepciója nem változott a tíz év alatt, a pedagógiai célzat továbbra is elsődleges. Mindig hívnak vendéget – most a mentősök voltak –, akik az életben előforduló különféle helyzetek kezelésére tanítják meg a gyerekeket. Hozzátette: a gyerekek maguk azok, akiktől állandó mozgásban, változásban van a rendezvény, mert mindig újak jönnek. Vannak már olyanok, akik piciként a nagyobb testvérrel érkeztek, a nagyok már kinőtték a zsibit, és most a kistestvér van itt.

 A születésnapon a torta mellé műsor is járt: ahogy 10 évvel ezelőtt az első alkalommal, most is az Eötvös iskola kisdiákjai köszöntötték a Kincses Szigetet verses-dalos összeállítással.

A Banai házaspár 2013-ban honosította meg osztrák ötletből, és alakította hazaivá a gyerek zsibvásárt. Olyan programot alakítottak ki, ahol a gyerekek kipróbálhatják a gazdálkodást, játszva megtanulhatják kezelni a pénzt és megbecsülni annak értékét, valamint zsebpénzt is gyűjthetnek. A rendezvény különlegessége, hogy itt kizárólag gyerekek árulhatnak 18 éves korig, a szülők csak felügyelhetik az adás-vételt, esetleg segíthetnek a pénzkezelésben, de a gyerekeknek kell alkudni. Ugyancsak fontos eleme a vásárnak, hogy csak azokat a holmikat, elsősorban könyvet, játékot árulhatják, amelyeket már meguntak vagy kinőttek.