HÍREK  2023. október 09.      495
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Virághagymákat ültettek a kis kertészek

Két csoportban, mintegy hatvan óvodás ültetett ki liliom, nárcisz, krókusz, tulipán, írisz, császárkorona és jácint virághagymákat a Hársfa óvoda elé és közelébe az Eötvös sétánynál. Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester is segített a gyerekeknek az ültetésben. Az akcióval elindult az önkormányzat és a Közpark Kft. Kispest Kis Kertésze Vagyok elnevezésű óvodásoknak szóló környezetvédelmi programja.

 

Virághagymákat ültettek a kis kertészek
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Mielőtt a gyerekek hozzákezdtek volna a munkához, a Közpark Kft. főkertésze, Sirkó Zoltán röviden beszélt arról, miért is fontos, hogy virágos növények kerüljenek ki a közterületekre, és azt is megmutatta, hogy a hagymákat „bajuszkájukkal” lefelé kell az ültetésre előkészített gödrökbe potyogtatni. A virágok most még alszanak a hagymában. Szép és hasznos is lesz, amikor kora tavasszal ezekből a hagymákból virágok nőnek, hiszen számtalan pillangó, méhecske, rovar, zengőlégy, fürkészdarázs szál majd erre a virágillatra, a most kialakított úgynevezett „méhlegelőre”, és repül innen tovább, hogy beporozzon más növényeket – mesélte.

A nap emlékére és a hagymás-virágos környezetvédelmi program indulásaként az ültetésben résztvevő gyerekek megkapták a Kispesti Kis Kertésze Vagyok jelvényt, valamint a most elültetett hagymákból tavasszal kinövő virágok lerajzolt változataiból összeállított kifestőt, amely segíti majd a virágok beazonosítását, neveik megtanulását is – mondta el lapunknak Szabó-Kelemen Ágnes, a Közpark kommunikációs munkatársa.

A Hársfa óvoda évek óta viseli, nem véletlenül az Örökös Zöld Óvoda és Madárbarát Óvoda címet. Az ide járó kisgyerekeket környezettudatos életre neveljük, ami azt jelenti, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, külön az elhasznált étolajat is, van saját konyhakertünk, komposztálónk. A most elültetett hagymák és a majd virágzó növények gondozása, megfigyelése is jól illeszkedik a mindennapi neveléshez. Reményeink szerint figyelemmel kísérjük a virágok növését, ha kell, gyomláljuk, gondozzuk majd azokat – mondta Béres Zoltánné tagóvodavezető.