HÍREK  2023. október 11.      435
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megújult a bölcsődeudvar

A Kelet-európai kisgyermekkori nevelés reformja elnevezésű dán-magyar projekt részeként elkészült a Csillagfény Bölcsőde udvara. Gajda Péter polgármester ma tekintette meg a felújított udvart Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek, Bogó Józsefné önkormányzati képviselő, Aszódi-Sikter Éva a Kispesti Egyesített Bölcsődék intézményvezetője és a beruházást végző Közpark Kft. ügyvezetője, dr. Vitál Márton kíséretében.

Megújult a bölcsődeudvar
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

A projekt 2020 februárjában indult a Villum Alapítvány támogatásával. Az alapítvány a VIA Aarhusi Egyetemet kérte fel a lebonyolításra. A Csillagfény Bölcsődét a VIA munkatársai találták meg. A dán partner összesen 876.998 dán koronát – megközelítőleg 42 millió forintot – biztosít a projekt lebonyolítására: dániai tanulmányutakra, valamint bölcsőde külső és belső átalakításaira. Az összegből 15 millió forintot használt fel az önkormányzat, és további 58 millió forintot biztosított a bölcsődeudvar átépítéshez.

Próbáltuk a dán tapasztalatokat, ötleteket átültetni a budapesti, kispesti viszonyok közé, az volt a szándékunk, hogy az új udvar hasonlítson a dán bölcsődék udvarához, ahol elsődleges cél a mozgásfejlesztés. Elsősorban tehát az udvarra fókuszáltunk, de a pályázati keretből több képesség- és készségfejlesztő játékot is beszereztünk a gyermekek számára. Június végén indult az építkezés, amelyet a Közpark végzett el a nyári zárvatartás alatt. A munka során figyelembe vették a Csillagfény Bölcsőde munkatársainak javaslatait, így alakították ki az új udvart – tudtuk meg Kispest polgármesterétől.

Gajda Péter elmondta, hogy a teljesen megújult udvaron a leginkább szembeötlő változások a színes, nagy gumírozott felületek, a dombok, a bicikliskör alagutakkal, valamint a filagória, ahol jó időben foglalkozásokat lehet tartani és a füvesítés az öntözőrendszerrel. Egy-két fából készült régebbi játékot is felújítottak, de a játszóeszközök zömét újonnan szereztük be. A bölcsődeudvar átépítése mellett a kisgyermeknevelők dániai tapasztalatszerzéséről is szól a közös projekt projekt, ami szintén nagyon fontos. A polgármester hozzátette: bízik abban, hogy nemcsak a kispestiek tanultak a dánoktól, hanem a dánok is a magyar kisgyermeknevelőinktől, hiszen itt Kispesten is nagyon felkészült szakemberek dolgoznak.

Asdzódi-Sikter Éva arról beszélt lapunknak, hogy szemléletbeli változás van kialakulóban, ami azt jelenti, hogy minden gyerekeket hagynak a saját képessége, fejlettsége szerint önállóan mozogni, tevékenykedni, hogy csak azokat a mozgásformákat végezze, amire már képes. Az új eszközök arról szólnak, hogy ezeket a lehetőségeket megteremtjük, és mi kisgyermeknevelők igyekszünk háttérbe vonulni kissé, és hagyni, hogy a gyerekek maguk próbálkozzanak. Ez nem azt jelenti, hogy a kisgyermeknevelő nem megy oda, amikor azt látja, hogy a gyereknek segítségre van szüksége, hanem azt, hogy megvárja, valóban szüksége legyen rá a kicsinek. Ezt persze még mi is tanuljuk. Ha az ember csak úgy háttérből figyeli őket, észre lehet venni, hogy a gyerekek csak azokat a mozgásformákat csinálják, amiről ők maguk is érzik, hogy képesek rá. Nyilván igyekszünk minden balesetveszélyes helyzetet elkerülni, de ez nem mehet annak a rovására, hogy egy kisgyerek fejlődését akadályozzuk.