HÍREK  2023. október 12.      432
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Katasztrófaelhárításból jeles

A Wekerletelep sarkánál szirénahang jelezte a ma reggeli katasztrófavédelmi gyakorlat kezdetét, amelyen ismét jól teljesített az önkormányzat.

Katasztrófaelhárításból jeles
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A felkészítőn és a gyakorlaton a IX. kerületi Illatos úti Vinyl Kft. telephelyén bekövetkezett esetleges vegyi balesetre – klór került a szabadba – reagáltak a szakembereknek. Minden évben ez a katasztrófavédelmi gyakorlat tárgya, ugyanis ez a fő és legközelebbi Kispestet érinthető veszélyforrás. A felkészítés és gyakorlat célja a vészhelyzeti kezelési képesség fejlesztése, az eszközök alkalmazásának begyakorlása, a feladatok időbeli megvalósíthatóságának, az infokommunikációs eszközök használatának vizsgálata, az ismeretek gyakorlati alkalmazása, a lakosság védelmével, a személymentéssel, a rendészeti feladatokkal összefüggő feladatok, a mentésre kijelölt szervezetek együttműködésének gyakorlása – mondta el lapunknak dr. Csatári Bálint közbiztonsági referens, a polgári védelmi törzs helyettes vezetője.

Vinczek György alpolgármestertől, a helyi polgári védelmi törzs vezetőjétől megtudtuk: vegyi baleset esetén az esetleges klórgázkiáramlás során meghatározott 400 méter sugarú kimenekítési zóna nem, az 1175 méter sugarú körben meghatározott tájékoztatási zóna viszont érinti Kispestet, a Wekerletelep sarkát. Ebben a zónában ilyen esetben elzárkózást kell elrendelni, az utcán tartózkodó, nem helyi lakosokat fel kell szólítani a terület elhagyására. A lakosságot a rendelkezésre álló kommunikációs csatornák segítségével folyamatosan tájékoztatni kell a bekövetkezett eseményről és a továbbiakban esetlegesen életbe lépő védelmi intézkedésekről.

A gyakorlaton a helyi Operatív Törzs tagjain kívül a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság, a XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltóság, a Nemzeti Népegészségügyi Intézet, a Magyar Vöröskereszt, a Helyi Védelmi Bizottság munkatársai, valamint a Polgármesteri Hivatal irodáinak munkacsoportjai (egészségügyi, műszaki, lakosságvédelmi, infokommunikációs, logisztikai, kommunikációs) vettek részt. Mindenki a helyi polgári védelmi törzs vezetőjének irányításával végezte feladatát. A gyakorlat során a munkacsoportok a képzeletbeli riasztás után elmondták, kinek, milyen feladata van az eseménnyel kapcsolatban.