HÍREK  2023. október 17.      612
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lehel és Eötvös utcai parkfelújítás: 2. forduló

Közösségi tervezéssel újul meg a Lehel és az Eötvös utcai háztömbök közötti terület. A kicsik játszóterére elkészült a koncepcióterv, ezt véleményezték a lakók hétfő délután.

Lehel és Eötvös utcai parkfelújítás: 2. forduló
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Egy hónappal ezelőtt tartottuk az első lakossági fórumot a terület megújításáról, akkor a rossz közbiztonság állt a fókuszban. Azóta a Közpark szakemberei már elvégezték a terület egy részének átrendezést: lebontották az utca első szakaszán lévő padokat, itt a tervek szerint zöldfelület lesz majd, valamint a játszótér közepén található ágyásból kiemelték a bokrokat, mert ezt korábban WC-nek használták. Most újabb szakaszhoz érkeztünk, a kisgyerekek játszóterére készült koncepciótervet ismerhetik meg a lakók, véleményezhetik, és ötletelhetnek a folytatásról – ismertette az eddig megtett utat lapunknak Varga Attila, a kerületközrendjét felügyelő alpolgármester, aki Fekete László és Bogó Józsefné önkormányzati képviselőkkel, Sándor Tamás tervezővel, valamint a Közpark Kft. munkatársaival együtt tartotta a második közösségi tervezési fórumot. Az alpolgármester hangsúlyozta: az idei és a jövő évi költségvetési lehetőségek függvényében lehet beépíteni az ötleteket, elképzeléseket a teljes területet érintő végleges tervbe.

A korábbi fórumon nem véletlenül került a középpontba a közbiztoság kérdése, mert itt a parkban és a játszótéren rendszeressé vált a közterületi alkohol- és drogfogyasztás, és megsokasodtak az ezekkel kapcsolatos problémák. Az elbontott padok és a kivett bokrok jobb átláthatóságot biztosítanak, valamint a markánsabb rendőri és polgárőri jelenlét is megtette hatását: jelentős mértékben visszaszorultak a rendbontások – tudtuk meg Fekete Lászlótól.

A legfontosabb az, hogy ez a játszótér olyan módon újuljon meg, hogy a gyerekeknek teljes körű és biztonságos játszólehetőséget adjon – mondta el Sándor Tamás. A tájépítész-tervező szerint vagyonvédelmi szempontból szükséges lenne 180 cm magas kerítéssel bekeríteni a kicsik játszóterét, amelyre javaslatuk szerint két bejáraton lehetne bejutni. A koncepcióterv alapján a játszótér teljesen megújulna, jelentősen nőne a zöldfelület, gyepet, kúszó cserjéket telepítenének. Új hinták, rugós játékok, homokozó, csúszda és mászóka várná a gyerekeket. Első ütemben ez a rész készülhet el tavasszal.

A fórumon a lakosság részéről több ötlet is felmerült: a játékok alatti homok helyett gumiborítást szeretnének, a meglévő kis házikó ne kerüljön vissza, kevesebb növény és játszószer legyen, maradjon meg az ivókút.

Szóba került a terület másik – tervezéssel egyelőre nem érintett – része is, ahol most a nagyobb gyereke számára felállított eszközök, mászókák, hinták állnak. A lakossági ötletek között szerepelt: a játszórész melletti, most nem használt zöldrészen legyenek kültéri sporteszközök, a fák alá tegyenek padokat az idősek számára, a játszótéren legyen kötélpálya, lehetne teqball asztal is, és ez a rész is legyen majd bekerítve.