HÍREK  2023. november 15.      632
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új Civil Koncepció készül

A májusi találkozó óta eltelt idő fontosabb önkormányzati történései, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének bemutatkozása és a Civil Koncepció felülvizsgálata szerepelt a keddi Civil Fórum napirendjén. A civil szervezetek képviselői mellett Gajda Péter polgármester, a kerület két országgyűlési képviselője, dr. Hiller István és Arató Gergely, valamint Varga Attila és Ternyák András alpolgármesterek vettek részt a Civil Házban tartott eseményen.

 

Új Civil Koncepció készül
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Elsőként a nemrég befejeződött kerékpáros fejlesztésről számolt be a megjelenteknek Kispest polgármestere. A projekt 883,2 millió forint európai uniós támogatással valósult meg Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint XIX. kerületi önkormányzat együttműködésével. Gajda Péter hangsúlyozta: nem csupán kerékpáros fejlesztésről volt szó a projektben, infrastrukturális beruházások is zajlottak: az Üllői úton a Kossuth térnél például az útfelület is megújult, közvilágítás- és közműfejlesztés történt, a gyalogosok közlekedése is biztonságosabb lett. Hozzátette: a Hunyadi utcában merültek fel parkolási gondok a kerékpársáv miatt. Most egy féléves felülvizsgálat következik, az önkormányzat próbálja enyhíteni a problémákat.

Beszélt arról is a polgármester, hogy év végén az önkormányzat a 65 év feletti kispestiek részére pénzt helyettesítő utalványt kíván biztosítani 5 000 Ft/fő értékben. Az érintettek – mintegy 13 ezer fő – december elején kapnak értesítést, majd személyre szólóan szállítják ki a hivatal munkatársai az utalványokat. Az utalványok beváltásával kapcsolatban anagy élelmiszerláncokkal lép kapcsolatba az önkormányzat.

Szó esett a FŐKERT Ady Endre úti fasor-rekonstrukciójáról, valamint a Közpark beruházásairól: biodiverz ágyások kialakításáról kerületszerte, illetve az 5. közösségi kert kialakításáról a Toldi utcában.

Kitért Gajda Péter a dán-magyar projektre is, amelynek részeként elkészült a Csillagfény Bölcsőde udvara. A dán partner megközelítőleg 42 millió forintot biztosít a teljes projekt lebonyolítására: dániai tanulmányutakra, valamint bölcsőde külső és belső átalakításaira. Az összegből 15 millió forintot használt fel az önkormányzat, és további 58 millió forintot biztosított a bölcsődeudvar átépítéshez.

A polgármester megemlítette, hogy elindul a bérlakásállomány bővítése, lakásokat vásárol az önkormányzat, valamint a Nyugdíjasház energetikai korszerűsítése is benne van a tervben.

Végül elmondta: Fűtéskorszerűsítés folyik a Városházán, várhatóan január közepéig tart a munka, ezért a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda a felújítás ideje alatt a Batthyány utca 5.-ben, a Kispest TV épületében dolgozik.

A folytatásban Herczlné Rohonyi Olga elnök mutatta be az 1977-ben alakult, elsősorban az érdekvédelemre, érdekérvényesítésre fókuszáló Mozgássérűltek Budapesti Egyesületét (bővebben: https://www.mbeinfo.hu/), majd Nagy Zita, a Polgármesteri Kabinet Iroda munkatársa adott tájékoztatást a 2007-ben készült Civil Koncepció jövőre készülő felülvizsgálatáról. Ehhez kérte a civilek segítségét, javaslatokat, észervételeket, és kiosztott egy kérdőívet, amelynek eredménye olvasható lesz az új koncepcióban.