HÍREK  2023. november 17.      751
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Halálának évfordulóján emlékeztek Puskás Ferencre

Az Aranycsapat kapitánya, a kiváló labdarúgó egykori Szegfű utcai iskolájánál tartott megemlékezést az önkormányzat és az épületben működő Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskola és Gimnázium. Az ünnepségen az iskola diákjai adtak műsort.

Halálának évfordulóján emlékeztek Puskás Ferencre
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Számunkra az első perctől fogva büszke örökség, hogy ennek az épületnek oly kitűnő tehetség koptatta köveit, mint a kiváló labdarúgó, Puskás Ferenc. Puskás Öcsi, vagy ahogyan Spanyolországban becézték, Pancho, 2006. november 17-e óta már csak a legendákban él tovább, s a mennyei mezőn tereli, vezeti a focilabdát. Kivételes ember volt, nagyszerű sporttehetség – mondta köszöntőjében Gyetván Violetta igazgató-helyettes, kiemelve, a közös ünneplés újabb mérföldkő az iskola és az önkormányzat együttműködésében.

Öröm, hogy végre újra benépesült az iskola, és abban bízunk, hogy méltóan ápolja majd a hagyományt is – fogalmazott Vinczek György alpolgármester, aki beszédében felelevenítette Puskás gyermekkorát, a kispesti grundok világát, az ugyancsak legendás focista, jóbarát Bozsik Józsefet, akivel ebbe az általános iskolába jártak együtt, amiről emléktábla is tanúskodik. Arról beszélt, hogy a tehetség mellett rengeteg munka kell ahhoz, hogy valaki elismert legyen a saját szakterületén, esetleg világhírű legyen. Puskás ezt tette focistaként, majd edzőként is, egész életét a foci töltötte ki. Kitért Puskás „kispestieségére” is: mindig kispesti maradt, szerette a Honvédot, és amikor 1991-ben hazaköltözött különösen szoros kapcsolatot ápolt a klubbal. Elmondta, az önkormányzat méltó módon ápolja Puskás Öcsi emlékét: utca és iskola viseli a nevét, az iskolában és a KöKi-n szobra áll (utóbbi Budapest első köztéri Puskás-szobra volt 2013-ban), egykori iskolája falára pedig emléktábla került.

A magyar labdarúgó Szövetség képviseletében Dunai Antal, az egykori legendás Dózsa-csatár, olimpia bajnok labdarúgó emlékezett Puskás Ferencre, találkozásaikra. Kapcsolódva az alpolgármester által elmondottakhoz ő is a munka, a szorgalom fontosságát hangsúlyozta a sikerhez vezető úton.

Bihari Péter, az ország első Puskásról elnevezett iskolájának igazgatója az intézményben folyó hagyományápolást ismertette: a név felvétele után együttműködési szerződést kötöttek a Budapest Honvéddal és a Magyar Futball Akadémiával. A jelenleg NB I-ben szereplő játékosok közül körülbelül huszonnégyet ő is tanított úgy, hogy ők az akadémia hallgatói voltak, és a Puskásba jártak. Két éve megalakították a Puskás Foci Sulit, amely egy pre-akadémiai képzés. Óvodás kortól szerettetik meg a gyerekekkel a sportot, a mozgást, és a tehetséges gyerekeket a Honvédba irányítják. Az iskolában minden nap emlékeznek Puskás Öcsire, ápolják a hagyományt.

Az ünnepség koszorúzással zárult. Az önkormányzat nevében Vincze György és Varga Attila alpolgármesterek, valamint Teknős Ferenc képviselő hajtottak fejet az emléktábla előtt. Koszorút helyezett el: Rác Benedek a Budapest Honvéd FC, Dunai Antal az MLSZ, Bihari Péter, a Puskás iskola, Mravik Gusztáv, a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány, Koncsik Tibor és Szopcsák Attila, a Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület, Borbás Anikó területi igazgató és Kovács Bence diákönkormányzati vezető, a Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskola és Gimnázium képviseletében.