HÍREK  2023. november 28.      372
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Baráti látogatáson egy kispesti betegnél a főpolgármester

Csorba Dávid, a Duchenne-szindrómás, izomsorvadásban szenvedő kispesti fiatalember, most a főpolgármestert invitálta egy kis beszélgetésre otthonába. A nagybeteg, 31 éves Dávidot korábban már meglátogatta többek között Pindroch Csaba, Majka, Bereczki Zoltán, Péter Srámek és Hevesi Tamás is. Karácsony Gergelyt elkísérte a találkozóra Gajda Péter polgármester, aki évek óta figyelemmel kíséri a család életét.  

Baráti látogatáson egy kispesti betegnél a főpolgármester
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Mint arról már korábban beszámoltunk, a gyógyíthatatlan Duchenne-féle izomsorvadásban szenvedő fiatalembernek, Csorba Dávidnak mindösszesen 18 évet „adtak” az orvosok, ám ő rácáfolt minden eddigi jóslatra. Bár „bakancslistát” készít, ám azon újabb és újabb terveket szövöget, támogatókat és támogatásokat keres, intéz, mert egyet nem akar, hogy sajnálják, sokkal inkább arra vágyik, hogy bebizonyítsa, még így is hasznos tagja a társadalomnak, képes segíteni önmagán és az édesanyján.

A fiatalember évek óta állandó felügyeletet és ellátást igényel, lélegeztető gépre is szüksége van. Suttogva beszél, kapcsolata a külvilággal a számítógép, az internet, mostanában pedig a mesterséges intelligencia van igazán nagy segítségére a kommunikációban. Legnagyobb vágya, az „A-terve”, hogy kertes házban lakhasson, ahová ki lehetne őt a szabadba tolni, rendszeresen jöhetnének a barátok, lehetne közösen „sütögetni”. De már kész a „B-terve” is, ha nem sikerülne a kertes otthon, akkor már kitalálta, megtervezte, hogy miként alakíttatja majd át, immár „férfiasra” jelenlegi szobáját.  

Karácsony Gergellyel őszintén beszélgetett hétköznapi dolgokról, hiszen Dávid kíváncsi volt, mivel tölti szabadidejét a főpolgármester, mit olvas elalvás előtt, ha választania kellene kedvenc helyet, melyiket választaná, a Margitszigetet, a Városligetet, vagy a Wekerlét? De kendőzetlenül kérdezte kamaszkori lányideáljairól, gyermekkori emlékeiről, és közösen még szemüvegkeretet is néztek az internetről.

A „családlátogatáson” Dávid megajándékozta 2018-ban írt Négy fal között szabadon című könyvének második kiadásával a főpolgármestert. Ebben a könyvében őszintén ír napi küzdelmeiről, dilemmáiról, édesanyjával való kapcsolatáról. A könyv megírása sem volt könnyű feladat Dávidnak, mert két, a számítógéphez kapcsolódó „egérre” tett ujjának apró mozgása jelenti számára a lehetőséget az írásra, a kommunikációra, egyéb mozgásokat már nem tud végezni, mindenben segítségre szorul. De ezt is megcsinálta magának, magáért.

A rövid találkozó végén Dávid kérésére közös TikTok-üzenet készült: „Dávid bátor és erős fiatalember, akitől van sokaknak tanulnivalója! Fontos üzenetei vannak mindenki számára. Lelkünkben nagyon hasonlóak vagyunk, legyünk más élethelyzetben is!” – üzente Karácsony Gergely.

Aki többet szeretne megtudni a fiatalemberről, sorsáról, vagy segíteni, tud és akar, kattintson az oldalára: https://csorbadavid.hu