HÍREK  2023. december 18.      518
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megújult az Ady Endre úti fasor

Az utolsó három fa beültetésével ma befejeződött az Ady Endre úti fasor felújítása. A főváros egyik legjelentősebb, csaknem 200 millió forintos fasor-rekonstrukciója tavasszal indult a Főkert és a Közpark Kft. együttműködésében.

Megújult az Ady Endre úti fasor
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A munkák során mintegy 1200 méter hosszan, több mint 3600 négyzetméteren újult meg a terület faállománya. Összesen 186, a szárazságnak jobban ellenálló fafajta (gömb csepleszmeggy, vérszilva, sárga levelű lepényfa, déli ostorfa, mezei juhar) került az átvizsgálás után balesetveszélyesnek ítélt fák helyére. A tervek szerint tavasszal hasonlóan újul majd meg az Üllői út kispesti szakasza – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester, aki az utolsó hiányzó fákat Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Varga Attila alpolgármesterrel ültette be a helyükre.

Külön öröm volt, hogy a kerület és a főváros közösen, együttműködve vett részt a „zöldítésben”. Jövő tavasszal mutatkozik majd meg ennek a közös munkának az eredménye, amikor megerednek a fák és a cserjék. A jövő útja is az, hogy minden talpalatnyi zöldterületet meg kell őriznünk, be kell zöldítenünk – vélekedett a főpolgármester.

A fasor-rekonstrukcióval párhuzamosan biodiverz (biológiailag sokszínű) ágyásokat alakítottak ki a Közpark szakemberei az Ady Endre út wekerletelepi oldalán a Dobó Katica utcától az Álmos utcáig – tudtuk meg Sirkó Zoltán a Közpark főkertészétől, aki kérdésünkre elmondta, hogy itt úgynevezett háromszintű kultúrát, ökológiai egységet hoztak létre, amely a lombos fákból, az évelőkből és a cserjékből áll, és ezek a növények kölcsönösen segítik egymást a túlélésben, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz. Ezt az alkalmazkodást segíti az itt lévő talaj „újraélesztése” is, amelynek egyik eleme a vízmegtartást is segítő, a gazosodást pedig gátló úgynevezett agroszövet használata, illetve a komposzttal való talajjavítás, hiszen a „komposzt olyan, mint a kenyérnek a kovász”– hangsúlyozta a szakember.