HÍREK  2024. március 01.      344

Nemsokára kezdődik a Nyugdíjasház energetikai felújítása

A költségvetés elfogadása után, a képviselő-testület döntésének megfelelően március végén, április elején megkezdődhet, és 5–6 hónapig tarthat a József Attila utcai Nyugdíjasház teljes energetikai felújítása.  Kispest polgármestere csütörtökön tekintette meg az épületet, bejárásra elkísérte Berencz Ibolya főépítész, Horváth Gyula, a beruházásért felelős Kispest Kft. ügyvezetője, Ternyák András, a felújítást felügyelő alpolgármester és Vinczek György, a szociális ágazatért felelős alpolgármester, valamint a polgármesteri hivatal illetékes munkatársai.

Nemsokára kezdődik a Nyugdíjasház energetikai felújítása
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Gajda Péter elmondta lapunknak, hogy fél év múlva a 137 millió forint önkormányzati és 30 millió forintnyi pályázati költségből külsőleg megszépül, és energetikailag is jóval hatékonyabb lesz az épület. A külső fém virágtartókba virágos növények kerülhetnek majd, a homlokzatról pedig eltűnnek a légkondicionálók, így városképileg is megújul az épület.

A felújítás után a számítások szerint 25-30 százalékos energia-megtakarítást várnak a szakemberek.  Ezt úgy érik majd el, hogy a bitumenes lapostetőre most újabb 10 centiméteres tőzeggyapotos szigetelés kerül és újraszigetelik a pinceteret is. A meglévő, már balesetveszélyes nyílászárókat 2 rétegű korszerű műanyag nyílászárókra cserélik, és megújul a homlokzat is – sorolta a felújítás legfontosabb műszaki paramétereit Horváth Gyula.

Mivel a nyílászárókon kívül a ház lakásait nem érinti más belső felújítás, ezért egyetlen lakónak sem kell kiköltöznie, a házban lévő 10+1 fő ellátására fenntartott átmeneti gondozóház lakóinak sem. A lakóknak csupán a cserére kijelölt egy napon kell néhány órára beengedniük lakásukba a munkásokat, de a munkálatokkal járó zaj- és porterhelést el kell majd viselniük napközben.

Vinczek György alpolgármestertől megtudtuk: a 33 lakásos épületben jelenleg 7+2 üres, az előzőekben ott élők után felújított lakás várja új lakóját, amelyről hamarosan dönt az önkormányzat illetékes bizottsága. A lakásokra folyamatosan jelentkeznek az önellátó életmódra alkalmas idősek, jelenleg 22 várakozó van, akik tudják, hogy 2-3 évet is kell várni a bejutásra.