HÍREK  2024. március 22.      200

A víz világnapján

Hagyományosan az Eötvös iskola melletti bolgár Rodopei-ivókútnál és rózsakertben emlékezett a Szivárvány óvodásokkal közösen az önkormányzat a víz világnapján. Azért is volt különleges a mai alkalom, mert idén húsz éves Kispest és Smolyan testvérvárosi kapcsolata. A közös program a Városházán, a delegáció fogadásával kezdődött.

A víz világnapján
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Az idei megemlékezésre eljött a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete, Christo Stefanov Polendakov, valamint a smolyani bolgár delegáció: Mariyana Tsekova alpolgármester, Ivan Hadzhihristev irodavezető, Nadezhda Foteva-Mileva, a nemzetközi és pályázati ügyek koordinátora és Genoveva Nikolova irodavezető.

A húsz évvel ezelőtt indult testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően a bolgár nagykövet szinte már „hazajár” Kispestre, hiszen évente több alkalommal is vendégül látjuk őt a kerületben – mondta köszöntőjében Gajda Péter polgármester a két nemzet és a két város kapcsolatának is emléket állító Rodopei-ivókútnál, amelyet 2016-ban közösen avattak.

Ez a mai találkozás több, mint a víz ünnepe, ez a barátságé is. A víz és a levegő mindenkié, a bolgár emberek pedig mindig meghajolnak a víz és a kút előtt, mert nincs fontosabb a kenyérnél és a víznél – hangsúlyozta Christo Stefanov Polendakov, aki ez alkalommal köszönetet mondott a Tütünkov-Hrisztov Jordánnak, Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökének azért a munkáért, amelyet Kispesten végez. A nagykövet felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy örüljenek ők is a víznek, tiszteljék, és ne felejtsenek ők is fejet hajtani.

A bolgár delegációt kísérő Bernát Péter irodavezetőtől megtudtuk, hogy megkezdődött a nyári testvérvárosi csereprogramok szervezése is, jelenleg a kispesti iskolák kiértesítése zajlik a táborozás lehetőségéről. Az eddigiekhez képest idén annyi a változás, hogy az önkormányzat káptalanfüredi táborban zajló konyhafelújítás miatt nem a Balaton partján, hanem Budapesten fogadják majd a bolgár, a lengyel, a szerb, a román és a török delegációkat. Azt is elmondta, hogy bolgár barátaink idén is elhozták azokat a bolgár paradicsommagokat, amelyekből a Közpark Kft. szakemberei hamarosan palántákat nevelnek. Így kora nyár elején újra lesz palántaosztás a kispestieknek.

A gyerekek és bolgár delegáció megtekinthette Simon Attila (Malko Teatro) Nikola a tengernél című egyfelvonásos bábjátékát. A bábjátékból a gyerekek megismerkedhettek a bolgárkertészet hagyományaival, a bolgár paradicsommal, Bulgária legszebb üdülőhelyével, Burgasszal és a Fekete-tenger adta lehetőségekkel. A Szivárvány óvoda nagycsoportosai – mivel óvodai keretek között évek óta ismerkednek a bolgár nyelvvel –, a színdarab végén bolgár nyelven énekeltek, és egy rövidke táncot is bemutattak.

Az esemény végén a bolgár delegáció tagjai vizet vettek a kútból, és a bolgár hagyományoknak megfelelően kívántak sok szerencsét Kispestnek és a város polgármesterének.

Smolyan Bulgária déli részén, a Rhodope hegységben fekszik a görög határ közelében. A város a tartomány adminisztratív, ipari és turisztikai központja is egyben. Híres a környéken található síparadicsomokról. A város nevét a 7. században letelepedett smolyani törzsről kapta. A mai város 1960-ban jött létre három település – Ustovo, Raykovo és Ezerovo – egyesüléséből. Kispest és Smolyan között az együttműködés 2004-ben indult útjára, és ezzel párhuzamosan a bolgár nemzetiségi önkormányzat is szoros kapcsolatot ápol Smolyannal.