HÍREK  2024. május 12.      227
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fúvósok a Városház téren

Immár nyolcadik alkalommal találkoztak fúvószenekarok a Városház téren. A Dél-pesti Fúvószenekari Találkozót idén is négy együttes közreműködésével tartották meg. 

Fúvósok a Városház téren
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A hagyományoknak megfelelően fanfárral kezdődött az idei szabadtéri fúvószenekari találkozó.

Örülök, hogy ismét megtelt a Városház tér. A fúvószene 2015 óta házhoz jön, nem kell beutazni a városba valamelyik hangversenyterembe, sőt, jegyet sem kell venni, itt helyben gazdag műsorral várják a hallgatóságot – mondta köszöntőbeszédében Gajda Péter polgármester.

Vinczek György alpolgármester lapunknak elmondta: az önkormányzat igyekszik minél több ingyenes szabadtéri kulturális programot szervezni a kispestieknek. Ilyen ez a mostani koncert is, de hamarosan lesz kerületi gyermeknapi rendezvény (május 26.), és a sokak által már nagyon várt Városünnep (június 1-2.). Ezek színvonalas megrendezésében a KMO 9 tagintézményének munkatársai mindig aktív szerepet vállalnak, köszönet nekik érte - tette hozzá az alpolgármester.

A találkozó egyik szervezőjétől, Szűcsné Gajárszky Verától megtudtuk: újdonság a mostani programon, hogy két együttes (a Dunakanyar és az Obsitos) műsorában szólót énekelnek zenekari kíséret mellett. Ez teszi még színesebbé az előadást. A házigazda Obsitos tagjai ez alkalommal szerepelnek először az új formapólójukban, amelyet a 15. évfordulóra kaptak ajándékba a fenntartótól.

A zenekarok és az előadott zeneművek történetéről ezúttal is a műsorközlő,  Zelinka Tamás zenetörténész mesélt. A szabadtéri koncert Ernst Uebel Üdvözlet-indulójának közös előadásával zárult. A találkozón való részvételért járó emléklapokat Gábor Ilona, a KMO igazgatója és Horváth György, a Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület elnöke adták át.

Az idén fellépő zenekarok és vezetőik:
1. Dunakanyar Fúvósegyüttes, vezényelt: Újvári Gábor és Féja Géza, szólót énekelt: Beszkid József
2. Budaörsi Fúvószenei Egyesület, vezényelt: Meggyesné Ihász Katalin
3. Friday Band (Örkény), vezényelt: Serfel Gábor
4. Kispesti Obsitos Fúvószenekar, vezényelt: Hoffer Tibor, szólót énekelt: Cseri-Tóth Marica

A Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület 2008 februárjában alakult, a Magyar Honvédség, a Vám- és Pénzügyőrség, a Határőrség, Rendőrség és a Tűzoltóság nyugállományba vonult hivatásos fúvós zenészeiből. A zenekar a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2015 óta rendezi meg a Dél-pesti Fúvószenekari Találkozót.