HÍREK  2024. május 14.      218
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szimulációs program fiataloknak

Játékos formában, szimulációs játék keretében tanultak az önkormányzatiságról, a képviselő-testület működéséről, egymás meggyőzésének technikáiról, a vitakultúráról a Kispesti Ifjúsági Önkormányzat (KIFÖ) képviselői és az érdeklődők azon a másfélnapos programon, amelyet immár második alkalommal hirdettek meg – mondta el lapunknak Paróczai Anikó önkormányzati képviselő, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság (KOSIE) elnöke, a program mentora.

Szimulációs program fiataloknak
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Az első fél nap a kommunikáció jegyében telt, ahol egyfajta felkészítést tartottak az elkövetkező nap feladataira. A második napon a Városháza dísztermében polgármester-választással, bizottsági és testületi ülésekkel, képviselői felszólalásokkal folytatódott a szimulációs verseny, amelyet kispesti általános és középiskolásoknak hirdettek meg azért, hogy el tudják képzelni, majd „élesben” ki is kipróbálhassák, miként működik az önkormányzat, hogyan lesz egy ötletből, javaslatból előterjesztés, majd módosítások és vita után döntés, rendelet, megvalósuló program.

Optimista vagyok, mert ennek a generációnak a hozzáállása rendkívül üdítő számomra. Már az első nap után azt tapasztaltuk, hogy hatással akarnak lenni a világra, a környezetükre. A gyerekek hamar ráéreztek a játék lényegére, bátran mondtak véleményt, érveltek, vitatkoztak, megértették az önkormányzatiság fontosságát, és elsősorban a helyi ügyekre koncentráltak. Remélem, hogy a nap végén, csakúgy, mint tavaly, kialakul egy olyan közös programjavaslat, amely az elkövetkező időszakban megvalósulhat. A tavalyi csapat egy nagy sportválasztó rendezvényt álmodott meg, amelyet 600 kispesti gyerek részvételével megrendezhettük a Tichy Lajos Sportcentrumban – mesélte Paróczai Anikó.

A program tartalmi és technikai lebonyolításában segédkező Szilas Kincső és Csatári Szabolcs a tavalyi verseny tapasztalatait is felhasználva állította össze az idei feladatokat.

Idén úgy változott a játékszabály, hogy nem lehet titkos frakciót alakítani, de lehet informális tárgyalásokat tartani – mondta Halmos Dorottya, Kispest diákpolgármestere, aki kérdésünkre megelégedéssel nyugtázta, hogy a kerületi KIFÖ jól működik, aktívan dolgozik, ott van a kerületi rendezvényeken, hallatja szavát a „nagy” testületnél, védi a kerületi fiatalok érdekeit.

A gyerekeket most is Gajda Péter polgármester köszöntötte, és örült, hogy újra sokan jelentkeztek erre a versenyre. Ez egy remek program, remélem, most már hagyománnyá válik.  Érdeklődjetek a közélet iránt, találjátok ki, mit tudnátok tenni közvetlen környezetetekért. Ötleteljetek, tervezzetek, cselekedjetek, bátran! Próbáljátok ki önmagatokat! Kérdezzetek, vitatkozzatok szabadon, hozzátok meg a magatok döntéseit a hétköznapokban is. Felnőttként pedig majd csináljátok jobban, mint az elődök – biztatta a fiatalokat a polgármester.

A reggeli megbeszélés után, a verseny folytatásaként a gyerekek megválasztották maguk közül a diákpolgármestert, egy diák alpolgármestert, valamint két bizottságot és annak elnökeit. A gyerekek 4 frakciót is alakítottak, amelyben négy prioritást, a zöld ügyeket, a sportot, az ifjúság sorsát és a városfejlesztést jelölték meg.