HÍREK  2024. május 28.      320

Olvasni menő!

Az Olvasni jó, olvasni menő című könyvtári beiratkozási és kölcsönzési akció kispesti díjátadóját ma tartották az Üllői úti könyvtárban. A Fővárosi Önkormányzat, az Öthét Egyesület, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), valamint az I., VI., IX., X., XI., XII., XIV., XV., XVIII., XIX. és XX. kerület önkormányzatainak együttműködésében valósult meg a program.

Olvasni menő!
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

A 3–14 éves korú gyerekek számára meghirdetett fővárosi kampány célja az volt, hogy minél több gyerek iratkozzon be a könyvtárakba és kölcsönözzön, ezzel is megszerettetve a könyvtárat és az olvasást. Az akció ideje alatt minden résztvevő kerületen a 3 és 14 év közötti gyerekek vettek részt a sorsoláson, húsz gyereket sorsoltak ki, akik  vadonatúj beiratkozók, vagy most hosszabbították meg a tagságukat, és öt gyereket azok közül, akik ezen időszak alatt minimum két könyvet kikölcsönöztek – mondta el a mai díjátadón Popovics Beatrix, a kispesti könyvtár vezetője.

Bősz Anett, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes arról beszélt a megjelent gyerekeknek, mennyire fontos, hogy beléptek a Gutenberg galaxis kapuján, mert milliónyi világot lehet megismerni a könyvek lapjain, és ez egy olyan világ, ami mindig körülölel, és ahol mindig vannak barátok. Azt kívánta a gyerekeknek, higgyenek abban, amiket a könyvek is közvetítenek, hogy igenis létezik a világban jó és rossz, hogy mindig lehet a jót választani.

Gajda Péter polgármester elmondta: nagyon örül annak, hogy sokan járnak ide, hogy mindig vannak új beiratkozók, az elmúlt évben is nőtt a számuk. Ez a könyvtár nagyon régóta jól működő intézménye a kerületnek, szép kulturált környezetben találhatják magukat, akik a könyvek szerelmeseinek vallják magukat. „Mondjátok el a barátaitoknak, osztálytársaitoknak, hogy tényleg jó dolog olvasni, tényleg jó dolog könyvtárba járni, legyenek minél többen. Nőjük ki a könyvtárat, és akkor lehet, hogy bővítenünk kell majd ezt az intézményt is – fogalmazott.

„Az élményeken kívül rengeteg ismeretet tudtok szerezni a könyvtárban – mondta Haszonné Kis Katalin, az FSZEK szakmai igazgatója, aki tősgyökeres kispestiként – gyerekként ide járt olvasni, majd pályája elején itt dolgozott – köszöntötte a gyerekeket. Arról is beszámolt, hogy az akció hat hete alatt több ezren iratkoztak be a fővárosi könyvtárakba. Külön felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy nézzék meg, a Facebookon mit kínálnak a könyvtárak a nyárra. Hangsúlyozta: nem hagynak senkit magára, táborok lesznek, izgalmas játékok, ezért nyáron is érdemes lesz benézni a könyvtárakba, a könyvek különleges világába.

A húsz új beiratkozónak Kispest polgármestere, a legalább két könyvet kikölcsönzött öt gyereknek a főpolgármester-helyettes nyújtotta át azokleveleket és az ajándékokat. A pedagógusok Sóron Ildikó szakmai igazgatótól vehették át az ajándékokat.