HÍREK  2024. május 30.      553

Megnyílt a Határ úti aluljáró

Ezzel az „utolsó láncszem” is helyére került az M3-as metró vonalán.

 

Megnyílt a Határ úti aluljáró
A képre kattintva galéria nyílik. (18 kép)

A 44 évvel ezelőtt megépített Határ úti aluljáró átépítésével, korszerűsítésével és akadálymentesítésével az M3-as metró 2017–2023 közötti felújításának „utolsó hiányzó láncszeme” is a helyére került. Az M3-as metró vonalán naponta 400-500 ezer ember utazik, így ez a legkihasználtabb vasútvonal az országban. A majd 1100 négyzetméter területű aluljáró felújítása időszerű és meglepetésekkel teli volt, két éven át tartott. A forgalmas aluljáró korszerűsítésének részeként liftek épültek a felszín és az aluljárószint között. Az aluljáró építészeti koncepciója az volt, hogy szorosan igazodjon a felújított metróállomás megjelenéséhez. Megszűnt az aluljáróban a korábbi, sűrű pavilonos üzletbeépítés, helyette két nagy méretű üzlethelyiség és egy igazán minden igényt kielégítő nyilvános WC, zuhanyozó és akadálymentes illemhely létesült. Az 50-es villamos végállomásánál lévő térrész is rendezett lett – mondta el Horváth László, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházási igazgatója ma délelőtt, amikor ismét megnyitották az aluljárót a gyalogosforgalom előtt. A tájékoztatás szerint a munkálatok során átépítették a teljes üzemi teret, korszerűsítették a vízközművet, a csatornahálózatot, valamint az elektromosenergia-ellátást is.

Az arra járók örömére, közkívánatra a munkák idejére az Üllői úton kialakított gyalogos-átkelőhely megmarad. A zebrát nagyon kedvezően fogadták az arra közlekedők, ezért az, kapcsolódva a fővárosi önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseihez, továbbra is segíti a Határ úti buszvégállomás, a 42-es és az 52-es villamos végállomásának a megközelítését.

Karácsony Gergely főpolgármester miután megköszönte a lakosság türelmét a metrófelújítás és az aluljáró-átépítés alatt, arról beszélt, hogy a környéken élők, a dél-pesti régióban és az agglomerációban közlekedők már nagyon várták, hogy ez az aluljáró is teljesen akadálymentes legyen. A beruházás időbeni elkészültét beázás és sajnálatos módon rongálás is nehezítette. De mostantól már a metróból akadálymentesen jöhetnek fel nemcsak a mozgáskorlátozottak, hanem bárki, aki annak szükségét érzi, mert az akadálymentesítés mindenkié. Fővárosi beruházásoknak köszönhetően ma már a felszínről is akadálymentesen lehet tovább közlekedni az alacsonypadlós autóbuszokkal és villamosokkal. Remélhetőleg a 42-es villamos hamarosan tovább közlekedhet majd a Tulipán utcánál – tette hozzá a főpolgármester.