HÍREK  2024. június 02.      299

Szobrok és fotók

Az idei Városünnep nyitórendezvényeként új kiállítás nyílt a Nagy Balogh János Kiállítóteremben szombat délután. A wekerlei művészházaspár, Tihanyi Viktor és Szilágyi Ágnes kiállítása 2024. június 1. és október 13. között tekinthető meg. A kiállítást megnyitotta Wehner Tibor művészettörténész, a kiállítók kispesti munkásságát pedig Vinczek György alpolgármester méltatta.

 

Szobrok és fotók
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Az alpolgármester rövid történeti álltekintésében arra emlékezett, hogy amikor 2005-ben megnyitott a Nagy Balogh János Kiállítóterem, akkor a most kiállító Szilágyi Ágnes volt az akkori Helikon Kulturális Egyesület vezetője, Tihanyi Viktor pedig kiállítóként vesz részt. Ágnes csaknem 18 éven át vezette a ma 30 éves közösséget. Sokan nem is gondolják, hogy nekik már van otthon Tihanyi Viktor plasztikájuk – mondta Vinczek György, aki arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a művész évtizedek óta az önkormányzat számtalan kitüntetéséhez, díjához, elismerési formájához például a Zöld Kispestért polgármesteri díjhoz készített emlékplakettet. De Wekerle kapujának domborműve is az ő keze munkája az Ady Endre úti ház falán.

Bár művészházaspárról van szó, mégis két független alkotóról beszélhetünk. Tihanyi Viktornál egy markáns szobrászművész alkotásaiba nyerhetünk bepillantást, míg Szilágyi Ágnes fotókompozíciói meggyőznek bennünket arról, hogy egy pályaművész dokumentációi állnak előttünk – hangsúlyozta a kiállítást megnyitó Wehner Tibor művészettörténész. Tihanyi Viktor már első tárlatát itt ebben a kiállítóteremben rendezte meg 1990-ben. Szilágyi Ágnest üvegművészként ismerhettük meg, amikor monumentális alkotásokat készített, de 2004-ben a fotóművészet felé fordult, és csoportos tárlatokon mutatkozott be. Most Tihanyi Viktor életmű-válogatásának szobrai, kompozícióinak bemutatója mellett Ágnes, a közelmúlt két évtizedében készült fotóival együtt mutatkoznak be.