HÍREK  2024. július 10.      243

Táboroznak a kóficok

Az idén kitolódott tanév miatt csak július elsején kezdődhetett meg a táboroztatás a Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Táborban.

Táboroznak a kóficok
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Ahogy az már megszokott, a nyári napközis tábor biztosításáért felelős önkormányzat vezetői, Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester, személyesen győződtek meg arról, hogy rendben megkezdődhetett és zavartalanul zajlik a táboroztatás a Vass iskolában és annak kertjében.

A törvény szerint a nyári napközis táborok szervezése az önkormányzatok feladata. Így a feladatmegosztás szerint az iskolák államosítása óta itt Kispesten a Külső-Pesti Tankerület fenntartásában lévő, önkormányzati tulajdonú ingatlanban, általában a Vass iskolában szervezzük a tábort. A szülők és a gyerekek visszajelzései alapján is azt mondhatjuk, hogy ezek a táborok már régóta nem pusztán csak gyermekmegőrzésről szólnak – válaszolta kérdésünkre Vinczek György alpolgármester. Megtudtuk azt is, hogy a családok a napközis táborért csak étkezési költséget fizetnek, a programokért nem, így azok a kisgyerekek, aki a tanévben ingyen étkeznek, azoknak a tábor is teljesen ingyenes. Ez óriási segítség a családoknak, hiszen van olyan táborozó, aki sok hetet, esetenként az egész nyarat itt tölti.

Vinczek György rövid közvélemény-kutatás után a gyerekektől megtudta azt is, hogy sok családnak nem jut hosszabb nyaralásra, elsősorban a hétvégeket használják ki a családok rövid közös együttlétre. Bármilyen furcsán is hangzik, de a táborban elégedettebbek a gyerekek a menzával, mint év közben. Itt a főételt dobozban kapják, amit megmelegíthetnek, kitálalhatnak maguknak. Több a gyümölcs is, mint év közben. Ennek ellenére az önkormányzat most is gondoskodik majd az étkezés kiegészítéséről, a megfelelő mennyiségű folyadék biztosításáról – hangsúlyozta az alpolgármester.

A tábor kezdetekor az önkormányzat Közpark Kft. munkatársaival most is rendbe hozatta az iskola udvarát, kicserélték a homokot a homokozóban és a játszótér alatt, kijavították a hiányosságokat, hogy biztonságos, rendezett udvar várja a gyerekeket. A tábor ismét megkapta a párakaput, amely a nagy forróságban enyhülést hoz a gyerekeknek.

Már az első héten óriási volt az érdeklődés, 115-140 kisgyerekről gondoskodtak, ami 20 százalékkal magasabb, mint tavaly az első héten – tudtuk meg a napközis tábor programjait koordináló és szervező Wekerlei Kultúrház tagintézmény-vezetőjétől. Az idei tábor „keretjáték”, foglalkozásai természetesen a franciaországi olimpiához kapcsolódnak, Párizs körül forog itt most a világ – mesélte Kiss-Szitár Orsolya, aki azt is elmondta, hogy a programok összeállításánál figyelembe kellett venniük, hogy a táborozók 60-70 százaléka alsó tagozatos, legfeljebb 5. és 6. osztályos, a nagyobbak már csak elvétve fordulnak elő.

Hogy a munka zavartalan legyen, hetente 11 pedagógus, 1-1 táborvezető, szabadidőszervező, tábori titkár, 2 takarító, 1 gondnok, 3 védőnő és a konyhai alkalmazottak gondoskodnak a gyerekekről. Mivel láthatóan megnőtt az érdeklődés a napközis tábor iránt, így a szervezők minden napra biztosítanak „tartalék pedagógust”, aki a magasabb napi létszám esetén hadra fogható. Már az első héten jól látszott, hogy ismét népszerű lesz az uszoda, a játszóterek szervezett látogatása, a pedagógusok által szervezett és kivitelezett kézműves foglalkozások, a robotika és a sportversenyek, a múzeumlátogatások, KMO-s programok. A szervezett foglalkozások mellett szabad teret kaptak a gyerekek által kivitelezett önálló programok (Ki mit tud?, vagy házi pingpongversenyek) és a szabad játék is – mondta Kiss-Szitár Orsolya.