HÍREK  2024. július 11.      202

Kakaótúrán a testvérvárosi diákok

Kakaótúrára várta a testvérvárosokból érkezett küldöttségeket Kispest polgármestere. Az idei diákcsereprogram egyik állomása volt a ma délelőtti városházi találkozó, ahol a polgármester mellett Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek várták a vendégeket.

Kakaótúrán a testvérvárosi diákok
A képre kattintva galéria nyílik. (27 kép)

Rendhagyó volt a mostani kakaótúra, hiszen ezúttal elmaradt a Városháza bejárása, a Polgármesteri Hivatal és az itt folyó munka bemutatása, volt viszont a forróságra tekintettel hideg kakaó és a polgármesteri köszöntő sem maradt el.

Arról beszélt Gajda Péter, a tapasztalatok alapján sikeresek voltak az eddigi magyarországi és testvérvárosi táborozások, a programok során a gyerekek megismerhették az egyes települések és országok kultúráját, látnivalóit, és barátságok is szövődtek. Bízom abban, hogy mindenki jól érzi majd magát a magyarországi programokon és a magyar diákok is a testvérvárosokban – mondta a polgármester. A köszöntőt követően ajándékokat vehettek át a csoportok vezetői és a gyerekek is.

Az idei diákcsereprogram egy hete rajtolt el: a deák gimnázium diákjai töltöttek egy hetet a török testvérvárosban, Pendikben. A magyarországi fejezet kedden kezdődött, délután érkeztek meg a csoportok – összesen 58-an – Zomborból (Szerbia), Tasnádból (Románia), Krzeszowicéből (Lengyelország), Smolyanból (Bulgária) és Pendikből. Szerdán történt meg az ismerkedés, budapesti városnézéssel egybekötve. A csütörtöki kakaótúra után a Kispesti Uszodában hűtötték le magukat a gyerekek és kísérőik. Pénteken a Balatonra utaznak, szombaton újra fővárosi barangolás szerepel a programban. Vasárnap a Tropicariumba mennek, utána a Kockavilág következik. Hétfő délután gálaműsort tartanak a KMO-ban, napközben erre készülnek a csoportok. A magyarországi szakasz kedden ér véget, akkor utaznak vissza a csoportok.

A magyarországi programokban együtt vesznek részt a testvérvárosokból érkezett gyerekekkel a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrummal kapcsolatban álló diákok, akik a folytatásban Zomborba utaznak majd. A külföldi programok augusztus 12-ig tartanak: a Gábor, az Eötvös és a Vass iskolák diákjai és kísérőik vesznek részt benne. Magyar részről összesen 98-an vesznek részt az idén éppen 20 éves testvérvárosi diákcsereprogramban.