HÍREK  2024. szeptember 08.      380

Garázsvásár félszáz wekerlei udvaron

A körforgás gyerekjáték! – ez volt a jelmondata, egyben tematikája is a 19. Wekerlei Garázsvásár Fesztiválnak szombaton. Tavasszal folytatódik a program.

Garázsvásár félszáz wekerlei udvaron
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

Az idei jelmondat összefüggő törekvéseket takart. Egyrészt a garázsvásárok alapfilozófiájára épülve azt, hogy forogjanak a tárgyak minél tovább, amíg lehet, hasznosítsuk azokat, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Másrészt ráirányítani a figyelmet a használt gyerekholmikra, és megmutatni, hogy ezek a másodkézből beszerzett játékok és ruhák jelentősen kímélik a családi kasszát is, különösen szeptemberben a nevelési-tanítási év indulásakor – mondta el lapunknak Rákász-Losonczy Judit főszervező.

Az 55 wekerlei udvarban – köztük a Wekerlei Kultúrházban és a Vonás utcai Árnyas óvodában – 250 család kínálta „kincseit”, amelyek között szinte mindent meg lehetett találni a gyerekjátékoktól a konyhai eszközökön át a bútorokig vagy a kézműveskedéshez szükséges alapanyagokig. Az érdeklődés nem is maradt el: gyerekes családok, felnőttek sok százan járták az utcákat térképpel a kézben hasznos holmik után kutatva.

Rákász-Losonczy Judittól megtudtuk: az elmúlt hagyománnyá vált, hogy az udvarokban kihelyezett perselyekbe pénzadományt gyűjtöttek egy-egy wekerlei vagy kispesti ügyért. Korábban a Kispesti Tanodát, a Vonás utcai óvodát és a Kispesti Készenléti Polgárőrséget is támogatták. Most a Wekerlei Tipegők Bölcsődének gyűjtöttek pénzt fejlesztő játékokra, és tárgyi adományok is vártak, amelyekkel Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Külső Mester utcai Átmeneti Szállását segítették. Ugyancsak tárgyakkal támogatták a PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület – Pocahontasz Állatotthont is.