HÍREK  2024. október 17.      32

Katasztrófa-elhárítási gyakorlatot tartottak

Idén is a Wekerletelep sarkához közeli, IX. kerületi Illatos úti Vinyl Kft. telephelyén bekövetkezett képzeletbeli vegyi balesetre – klór került a szabadba – reagáltak azok a kerületi szakemberek, akik részt vettek a mai katasztrófavédelmi gyakorlaton a Városházán.

Katasztrófa-elhárítási gyakorlatot tartottak
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A 9-11 óra között megtartott külső védelmi gyakorlattal törvényi kötelezettségének tett eleget az önkormányzat, mert évente egy-egy részleges, három évente pedig egy komplex védelmi gyakorlatot kell végrehajtani azoknak a kerületeknek, ahol, vagy amelyek közelében emberéletet is veszélyeztető üzem, vállalat, vállalkozás található. Minden évben a katasztrófavédelmi gyakorlat tárgya ez a fő és legközelebbi, Kispestet érinthető veszélyforrás. A felkészítés és gyakorlat célja a vészhelyzeti kezelési képesség fejlesztése, az eszközök alkalmazásának begyakorlása, a feladatok időbeli megvalósíthatóságának, az infokommunikációs eszközök használatának vizsgálata, az ismeretek gyakorlati alkalmazása, a lakosság védelmével, a személymentéssel, a rendészeti feladatokkal összefüggő feladatok, a mentésre kijelölt szervezetek együttműködésének gyakorlása – mondta el dr. Csatári Bálint közbiztonsági referens, a polgári védelmi törzs helyettes vezetője.

Vinczek György alpolgármestertől, a helyi polgári védelmi törzs vezetőjétől megtudtuk: valódi riasztás esetén is mindenki tudja és teszi a dolgát az operatív törzsben. A mai gyakorlaton szerencsés helyzetet szimulálunk, hiszen hétköznap van, munkanap, tehát mindenki a maga munkahelyén teszi a dolgát, az orvosok rendelnek, a Városházán a hivatal dolgozói is aktívak. A gyakorlat során azt is elismételjük, hogy a legfontosabb információkat miként juttatjuk el az érintett lakossághoz, ezért veszélyhelyzet esetén komoly feladata van a helyi médiának, illetve az infokommunikációs csoportnak.

Ha véletlen folytán ténylegesen bekövetkezne az a vegyi baleset, a klórgázkiáramlás, akkor várhatóan meghatározott 400 méter sugarú kimenekítési zóna nem, az 1175 méter sugarú körben meghatározott tájékoztatási zóna viszont érinti Kispestet, a Wekerletelep sarkán élőket, tartózkodókat. Ebben a zónában ilyen esetben elzárkózást kell elrendelni, az utcán tartózkodó, nem helyi lakosokat fel kell szólítani a terület elhagyására – mondta az alpolgármester.

A gyakorlat során a munkacsoportok, a polgármesteri hivatal irodái (egészségügyi, műszaki, lakosságvédelmi, infokommunikációs, logisztikai, kommunikációs) Vinczek György alpolgármester irányításával a képzeletbeli riasztás után elmondták, kinek, milyen feladata van az eseménnyel kapcsolatban és az idő múlásával hol tartanak a modellezett mentés előkészítésével, szervezésével.

A közös gyakorlaton a helyi Operatív Törzs tagjain kívül a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság, a XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltóság, a Nemzeti Népegészségügyi Intézet, a Magyar Vöröskereszt, a Helyi Védelmi Bizottság munkatársai, valamint a Polgármesteri Hivatal irodáinak munkacsoportjai (egészségügyi, műszaki, lakosságvédelmi, infokommunikációs, logisztikai, kommunikációs) vettek részt. A gyakorlat végrehajtását a katasztrófavédelem megfelelőnek értékelte.