HÍREK  2024. október 17.      33

Standszépségverseny is volt az idei Sulibörzén

Húsz év alatt egy hiánypótló rendezvényből a dél-pesti régió és az agglomeráció legnagyobb pályaválasztási kiállításává nőtte ki magát a Sulibörze a KMO-ban. Kispestről és a környező kerületekből, de mostanában már a belső kerületekből is érkeznek gyerekek a rendezvényre.

Standszépségverseny is volt az idei Sulibörzén
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Rácz Attila, a KMO Művelődéi Központ igazgatóhelyettese a Sulibörze történetéről elmesélte, hogy 2002-ben született meg a gondolata egy ilyen pályaválasztási kiállítás megszervezésének, hiszen jól látszott, hogy az iskolák és a családok önmaguk nem tudnak megbirkózni a feladattal, a gyerekeknek ebben az életkorban nincs még határozott elképzelésük, sőt ismeretük sem a lehetőségekről. Ezért kell a kínálatot egy rendezvénybe sűríteni, bemutatni. Az ötlet megszületésétől a megvalósulásig eltelt időben, 2003-ig az intézmények is megbarátkoztak a gondolattal, bevállalták a bemutatkozást. Igyekeztek nem szigorú szabályos kiállítást rendezni, sokkal inkább a „börze-jellegét” erősítették a rendezvénynek, és a színpadon az iskolák külön műsorral mutatkozhattak be.

 Mivel abban az időben még nem voltak kivetítők, roll-lupok, egyéb, ma már népszerű és mindennapos marketing eszközök, ezért csupán standokat építettek, amelyeket az iskolák maguk dekoráltak, díszítettek, „öltöztettek” fel. Rögös út volt, de már az első alkalom is remekül sikerült, Budapesten egyedülálló rendezvény született, 15 kiállító vett részt akkor a Sulibörzén. Ma már 26 kiállítónk van. Húsz év alatt 16-20 ezer gyerek, alkalmanként 800-1200 gyerek fordult meg nálunk – emlékezett az igazgatóhelyettes.

Szűcsné Gajárszky Vera művelődésszervező, aki évek óta szervezi már ezeket a, börzéket kérdésünkre elmondta: új kiállítóként a Neumann János Informatikai Technikum mutatkozott be. A kispesti intézményeket pedig Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Technikum, a Semmelweis Ignác Többcélú Szakképző Intézet és a Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Technikum képviselte.

Az idén újdonságként meghirdetett Standszépségversenyt a szavazatok 27 százalékát megszerezve a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Technikum nyerte. Jutalomképpen a jövő évi Sulibörzén díjmentesen vehet részt.

Kiállítók: Szent Benedek Gimnázium, Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum, Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Technikum, Facultas Humán Gimnázium, Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Technikum, Semmelweis Egyetem Bókay János Többcélú Szakképző Intézménye, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari- Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Pesterzsébeti Technikum, Semmelweis Ignác Többcélú Szakképző Intézet, Logisztikai és Kereskedelmi Technikus és Szakképző Iskola, Szent Anna Görögkatolikus Gimnázium és Technikum, Érdi SZC Eötvös József Technikum, Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola, Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum, BKV Zrt. Oktatási Osztálya, Vásárhelyi Pál Technikum, Neumann János Informatikai Technikum, Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, Kanizsay Dorottya Katolikus Középiskola, Pogány Frigyes Technikum, Pestszentlőrinci Technikum, BGSZC Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Technikum, Szabóky Adolf Általános és Szakképző Iskola

További résztvevők: Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat, a Suliválasztó kiadvány kiadója, Deákné Császár Gabriella pályaorientációs tanácsadó