HÍREK  2015. május 13.      3,195
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Emléktáblát kapott a Rusz-Bazsant család

Az Ady Endre út 114-116. alatti 3000 négyzetméteres közpark őrzi a Rusz-Bazsant család emlékét. Egykor az itt állott – már lebontott – házak egyikében lakott a köztiszteletben álló Rusz család. Emléktáblájukat kedden avatták. 

Emléktáblát kapott a Rusz-Bazsant család
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Tavaly döntötte el a képviselő-testület, hogy rendbe teszi a területet, és átmenetileg közparkká alakítja a lebontott házak helyét.  Jó döntés volt – hangsúlyozta Kispest polgármestere azon az ünnepségen, amelyen a kispestiek által jól ismert és köztiszteletben álló Rusz-Bazsant család emléktábláját avatták azon a helyen, ahol korábban a család háza állt.  Gajda Péter hozzátette, úgy határozott a városvezetés, hogy nem adja el és nem is építi be a telket, hanem megmarad pihenőparknak.  A polgármester emlékeztetett arra, hogy park nevéről megkérdezték a kispestiek véleményét is, és sokaktól azt a javaslatot kapta az önkormányzat, hogy a Rusz-Bazsant család méltó lenne arra, hogy emléküket park őrizze, hiszen városszerte ismertek voltak, felelősséget éreztek lakóhelyük iránt, anyagilag és erkölcsileg támogatták Kispestet, az itt élő szegényeket.

Az ünnepségre érkezett népes család, kispesti barátok, ismerősök előtt Rusz Edit, a család ötödikként született még élő tagja, könnyek között, meghatódottan köszönte meg az önkormányzat gesztusát, mert mint mondta, boldogsággal tölti el, hogy szüleiről neveztek el egy parkot Kispesten, és ha már a ház nem is áll, jó leülni a parkban lévő padra, és emlékezni a gyermekkorra. Az emléktáblát Gajda Péter és Rusz Edit együtt leplezték le.

Az korábban itt álló egyik házat Rusz György és felesége, Bazsant Mária 1932-ben nászajándékba kapta Bazsant Mária édesapjától, Bazsant Ferenctől. A családi házban Rusz György és felesége hét gyereket nevelt fel. Sokat tettek mások életének könnyebbé tételéért. Segítettek, akin csak tudtak.

Bazsant Ferenc 1887-ben született (1950-ban hunyt el). Kispest köztiszteletben álló polgára volt. Hús- és csemegeüzlete az Ady Endre úton városszerte ismert volt. Polgári családként felelősséget éreztek lakóhelyük iránt, támogatták Kispestet. Kispest köztiszteletben álló családjaként részesei voltak a város társadalmi életének, szolidaritást vállaltak az elesettekkel, anyagilag és erkölcsileg hozzájárultak a város közösségi életének fejlesztéséhez Bazsant Ferenc többek között a Húsiparosok Tornaegyletének alelnöke, számos jótékonysági egylet vezetője volt feleségével, született Schiffer Máriával együtt. Bekapcsolódtak a Szent Alajos Árvaház munkájába, mely a Kisfaludy utcában állt.

Rusz György 1907-ben született (1962-ben hunyt el) Felsőtárkányban, négy gyermekes családban. Gimnáziumi tanulmányait Egerben, a cisztercitáknál végezte el. Mivel édesapja, aki az Egri Érsekség főerdésze volt, korán meghalt, már fiatalon részt kellett vállalnia a család segítésében. Egyetemi évei alatt ludovikás tiszt volt. Közgazdasági egyetemi diplomáját a Salgótarjáni Szénbányák könyvelőjeként hasznosította. A Rusz és a Bazsant család Kispesten nőtt egybe. A szülők mindent megtettek gyermekeik nevelése és iskoláztatása érdekében.

Az Ady Endre út 114-116. alatti házat 1945 után államosították, azonban a család bérlőként itt élt 1970-ig. Akkor a kerület fejlesztési tervének megvalósítása érdekében a házat bontásra ítélték.