HÍREK  2015. november 05.      2,525
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fókuszban a romák társadalmi helyzete

Fővárosi roma referensek, cigány önkormányzati vezetők és szociális szakemberek számára tartottak tanácskozást a Városházán, szerdán. Dr. Hiller István, dr. Szabó Szabolcs és Horváth Imre országgyűlési képviselők, valamint Rátkay Andrea és Kertész Csaba alpolgármesterek, illetve Varga Attila önkormányzati képviselő is jelen voltak a rendezvényen. Az esemény moderátora Rózsa Mónika, a Roma Klub Alapítvány programigazgatója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársa volt.

Fókuszban a romák társadalmi helyzete
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Legyen hatékony együttműködő stratégia a kerületekkel, a kisebbségi önkormányzatokkal azért, hogy erősíteni tudjuk magunkat, hogy tudják rólunk, mi is tenni akarunk a változásért – fogalmazott köszöntőjében Kispest romaügyi referense, Szabó Józsefné (Kállai Szilvia), a tanácskozás szervezője.

Vinczek György alpolgármester az Aranyház kulturális központ létrejöttéről, fejlődéséről beszélt a hallgatóságnak, és az őszinteséget, valamint a roma szervezetek összefogásának fontosságát hangsúlyozta. Szabó Szabolcs a nyitottságot, Horváth Imre az együttműködést említette. Hiller István a lesüllyedésről beszélt, azt mondta, a demokratikus politika feladata aktivitásra ösztönözni az embereket, megmutatni a terápiát.

Az első felszólaló, Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, a Nemzetiségi Etnikai Jogvédő Iroda munkatársa a foglalkoztatás javítását sürgette, országos viszonylatban hiányolta az olyan kulturális intézmények létrejöttét, mint a kispesti Aranyház, és a „drámaian” rossz jogalkalmazásra figyelmeztetett.

Csonka József és Csonka Renátó, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának hallgatói jogegyenlőségről, a büntetőjog szabályozásáról, az oktatás fontosságáról, az iskolai szegregáció káros voltáról beszéltek. Azt kívánták, ne legyen szégyen az, ha az ember cigánynak születik. Ha problémákat akarunk megoldani, kooperálnunk kell – hangsúlyozták.

Csóka János Pál, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke az Országos Nemzetiségi Szövetség megalakulásáról és az összefogás fontosságáról beszélt.

Dávid János szociológus a megosztó nagypolitikát, a tragikus szociálpolitikát és a megfélemlítést említette a bajok okaiként. Úgy fogalmazott, hogy minden mögött több éves, évtizedes tudatos, jól felépített politika áll, amely szerint nem érték az az ember, amelyik nem lojális a hatalomhoz.