HÍREK  2015. december 09.      2,378
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új épülettel bővült a Családok Átmeneti Otthona

A teljes felújítás után közösségi résszel és egy lakással gyarapodott a Családok Átmeneti Otthona a Nagysándor utca 44. alatti önkormányzati ingatlanon. A lakásokat az önkormányzat a Szociális Építőtábor Egyesülettel közösen, a Norvég Civil Alap támogatásával az országban is egyedülálló módon, egy adósságcsökkentő bérlakás-felújítási program keretében újította föl. A lakások rendbetételére az önkormányzat, a lakbérhátralékosok munkájával együtt több millió 15 millió forintot költött.

Új épülettel bővült a Családok Átmeneti Otthona
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Az ünnepélyes szalagátvágás és lakásbejárás előtt Gajda Péter polgármester mondott köszönetet mindazoknak – Szociális Építőtábor Egyesület, Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (VAMŰSZ), Családsegítő Szolgálat –, akik a kezdetektől munkájukkal támogatták ezt a kísérleti programot.

A képviselő-testület 2014-ben  döntött arról, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást köt a Szociális Építőtábor Egyesülettel arra a szociális programra, amelynek keretében az önkormányzat és az egyesület közösen felújítja az évek óta üresen álló Nagysándor József utca 44. alatti, csaknem 550 négyzetméter alapterületű önkormányzati ingatlanon lévő házat, amelyben első ütemben két, úgynevezett kiléptető lakással kibővítik a Jahn Ferenc utcai Családok Átmeneti Otthonát (CSÁO) – emlékezett az ünnepélyes átadón a kezdeményezés felkarolója, Vinczek György alpolgármester, aki elmondta, hogy a programot támogató Norvég Civil Alap alapfeltételként szabta, hogy az építkezésen folyjék közösségi, társadalmi munka is, ezt végezte az egyesület, az önkormányzat a VAMŰSZ-ön keresztül mintegy 10 millió forintnyi szakmunkával járult hozzá. Feltétel volt a hátralékosok foglalkoztatása is, így az önkormányzat szervezésében csaknem húsz olyan szociális bérlakásban élő kispesti család vett részt az építkezésen, akiknek kisebb-nagyobb lakhatással kapcsolatos tartozásuk van az önkormányzat felé. Ők elsősorban a bontásban vettek rész, és ezzel volt olyan család, amely a program kertében megszabadult a felgyülemlett adósságtól, hiszen munkájuk ellenértékét beszámították a lakbértartozásba – hangsúlyozta az alpolgármester, aki eredményesnek és sikeresnek ítélte meg a program ezen elemét. Elmondta, az önkormányzat törekszik rá, hogy javítsa a lakhatási feltételeket a rászorulók körében, ezért a tervek szerint az udvaron lévő további épületekben levő három lakás felújításával folytatódhat a munka.

Vigné Vincze Erzsébet, a CSÁO-t is működtető Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ igazgatója ünnepélyes pillanatnak nevezte az épület avatását. Külön kiemelte a közösségi helyiség kialakításának fontosságát: kellett egy hely, ahol programokat tudnak nyújtani a bentlakóknak. Tájékoztatásképpen elmondta, hogy az átmeneti otthonban átlagosan 1 évig laknak a családok, a törvény további fél év hosszabbítást engedélyez.  A szolgálat 12 éves működése alatt mintegy 38 család elhelyezéséről gondoskodók eddigi tapasztalatai szerint egy év elég ahhoz, hogy a családok rendezzék soraikat, levegőhöz jussanak, megnyugodjanak, a munkatársak segítségével saját lábukra álljanak. Ha tovább bent maradnak, megszokják ezt a „védett” életmódot, és nehéz visszaállni az önálló életre. Végezetül megköszönte mindenkinek, aki munkával vagy döntéssel vett részt abban, hogy létre jöhessen ez a beruházás. Hozzátette – utalva az udvarban lévő további lakásokra –, hogy szeretnék, ha folytatódhatna a projekt.

Az ünnepélyes avatón a munkában részt vett szervezetek és intézmények képviselői mellett részt vett Kertész Csaba alpolgármester, valamint az önkormányzati képviselők közül Bogó Józsefné, Dódity Gabriella, Kránitz Krisztián és Varga Attila.