HÍREK  2016. január 14.      1,363
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lesz pénz a legfontosabb óvodai felújításokra

A 2016. évi önkormányzati költségvetés tervezésével egy időben tovább folytatódnak az intézményi bejárások a kerületi óvodákban. A város vezetői, önkormányzati képviselői és az önkormányzati intézmények fenntartásában résztvevő szakemberek személyesen tájékozódnak a legfontosabb feladatokról és tennivalókról.

Lesz pénz a legfontosabb óvodai felújításokra
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Gajda Péter polgármester, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterekkel, Kránitz Krisztiánnal, a VAMŰSZ megbízott igazgatójával, Nagy Péter humánszolgáltatási igazgatóval, Zubor Attilával, a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) megbízott igazgatójával, valamint Teknős Ferenc és Varga Attila önkormányzati képviselőkkel közösen látogatott el a Mézeskalács és a Napraforgó óvodákba.

Mint az intézményeink többsége, a most meglátogatott két óvoda is legalább 30-40 évvel ezelőtt épült, így időszerű egy-egy nagyobb felújítás, hiszen mostanra elöregedtek a vezetékek a falakban, megkoptak az eszközök. Mivel ezekre központi, kormányzati forrás nincs, így minden felújításra szánt forintot a kerületi önkormányzatnak kell előteremtenie, kigazdálkodnia. De biztató, hogy zajlik a 2016. évi költségvetés tervezése, így várható, hogy 100 millió forint körüli összeget tud majd az önkormányzat ezekre a feladatokra elkülöníteni – mondta Gajda Péter polgármester, aki szerint ennek fedezetének előteremtése komoly terhet ró a kerületre.

A két épületében (Kelet utca és Beszterce utca) 50-50 kisgyermek ellátásáról gondoskodó Mézeskalács óvoda élére tavaly augusztusban kinevezett Vilonya Ágnes óvodavezető szerint az óvoda életében jelenleg a legégetőbb egy tornaszoba kialakítása, valamint a konyha és a vizesblokk felújítása a Kelet utcában, de ráfér a fejújítás a Beszterce utcai konyhára is, valamint nagyon hiányzik a zöld fű az óvoda udvaráról. Nyáron a por, esős időben pedig a sár nagyon kellemetlen még akkor is, ha az önkormányzat a tavaly nyári óvoda-felújítási programban rendbe tette a játszószereket – tette hozzá.

Annak ellenére maradt még felújítanivaló a Napraforgó óvodában, hogy az önkormányzat 2014 tavaszán felújította a vizesblokkot az emeletes épület földszintjén. Vass Katalin óvodavezető szerint a 4 nagyobb és egy kisebb létszámú csoportban több mint 130 kisgyermek zavartalan napi ellátásának elengedhetetlen feltétele a vizesblokkok további felújítása és a korszerűtlen konyha eszközeinek további cseréje.

Kránitz Krisztián, a VAMŰSZ megbízott igazgatója kérdésünkre elmondta: nyilván nem sikerül egyszerre minden felújítást, eszközcserét elvégezni, de a legszükségesebbekre biztosan lesz majd fedezet. Jelenleg még folyik az állapotfelmérés a kerületi intézményekben, és majd a költségvetés ismeretében születik döntés arról, hogy milyen sorrendben, hol és mikor kerülhet sor a korszerűsítésre. Kránitz Krisztián ígérete szerint a gépészeti felújításokat, átfogóan, komplex módon végzik majd a szakemberek, tehát nem fordulhat elő, hogy például a vizesblokkoknál nem kerül sor a falban futó vezetékek cseréjére.