HÍREK  2016. február 19.      1,843
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Takarékos költségvetés készült

Elfogadta a testület Kispest 2016-os költségvetését. Hétmillió forintra emelkedett a civilszervezetek támogatása. A testület szolidaritást vállalt a magyar pedagógustársadalommal.

Takarékos költségvetés készült
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A tervezettől eltérően nyílt ülésen tárgyalták a képviselők a wekerletelepi Zoltán utcai sporttelep hasznosításáról szóló javaslatot. Dr. Kiss Anna jegyző javaslatára a korábban kiírt pályázatot a testület eredménytelennek nyilvánította, és megbízta az illetés irodát az új pályázat előkészítésével.

Hosszú vita után 10 igen, 3 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők Kispest 2016. évi költségvetését. Az előterjesztés szerint a tavaly decemberi új forrásmegosztás alapján a befolyó helyi iparűzési adókból a főváros részesedése 51 százalékról 52,5 százalékra emelkedett, a kerületek részesedése 47,5 százalékra csökkent, ami 2017-ben tovább karcsúsodik. Kispest ebben az évben a központi költségvetés önkormányzati támogatásából (1 milliárd 724 millió 939 ezer forint) fővárosi forrásmegosztásból (3 milliárd 788 millió 556 ezer forint), OEP-támogatásból (1 milliárd 192 millió 744 ezer forint), valamint egyéb bevételeiből (például helyi gépjármű-, építmény- és telekadó) keletkezett mintegy 10 milliárd 154 millió 743 ezer forinttal gazdálkodik. A vitában Gajda Péter polgármester (MSZP) elmondta: takarékos, kiegyensúlyozott költségvetés készült, és várhatóan működési hitelfelvétel és nagyobb gondok nélkül sikerül teljesíteni.
Kránitz Krisztán, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke (MSZP-DK-Együtt-PM) hosszan sorolta azokat a beruházásokat, fejlesztéseket, amelyekre várhatóan ebben az évben sor kerül. Az ezekhez szükséges csaknem 1,3 milliárd forint a tervezett bevételekből keletkezik majd.
A napirend kapcsán, Vinczek György alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) javaslatára hatról hét millió forintra emelték a kispesti civilszervezetek támogatását, egyről kétmillióra a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Alapítvány támogatását, valamint a Közösség Lámpásai közösség 500 ezer forintot kapott.

Módosították a képviselők az önkormányzat települési támogatás megállapításáról,
kifizetéséről, folyósításáról, valamint felhasználásának ellenőrzéséről szóló 2015. márciusában hozott rendeletét, mert új ellátás kerül bevezetésre: az önkormányzat támogatja az egyedül élő, rászoruló, 65 év feletti nyugdíjas egy kutyájának kötelező, veszettség elleni védőoltását. Az eb oltásának költségét a benyújtott számla ellenében utólag, maximum 7500 forintig megtéríti. A rendelet szerint a kérelmet évente egyszer lehet benyújtani, minden évben március 1. és március 31., vagy szeptember 1. és szeptember 30. között.

Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló rendeletét is módosította a testület, mert a szakemberek megállapították, hogy a kerületben levő reklámhordozók közterület-használati díjtételei a környező kerületekkel és a fővárosi tulajdonban állókkal összehasonlítva magasabbak. A kerületben jelentős reklámhordozókkal rendelkező hirdetők, a Publimont Kft. és MAHIR Cityposter Kft. is jelezte már az önkormányzatnak. A velük folytatott egyeztetések alapján került sor a döntés előkészítésére. Ennek eredményeképpen a különféle reklámhordozók (hirdetőtábla, óriásplakát, hirdetőoszlop) közterület-használati díjait 25 százalékkal csökkentette a testület.

Rendeletet fogadott el az önkormányzat a Hivatal munkatársainak 2016. év egyes napjaira vonatkozó munkavégzés alól történő mentesítéséről és az igazgatási szünetekről is. E szerint nyári igazgatási szünet 2016. július 18-tól augusztus 21-ig, míg a téli igazgatási szünet december 27-től 2017. január 1-jéig tart majd. A téli igazgatási szünet időtartama alatt a hivatal zárva tart, 2016. december 27. és 30. között.

Törvényi és rendeleti változások miatt alapító okiratok módosítását is elvégezte a képviselőtestület. Így új lett a Kispesti Polgármesteri Hivatalé, a Gazdasági Ellátó Szervezeté (GESZ), Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumé, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálaté, a Csillagfény bölcsődéé, valamint az Árnyas, a Mese-Vár, a Mézeskalács, a Tarkabarka, a Zöld Ágacska és a Zöld Sziget óvodáké.

A képviselők döntöttek arról is, hogy hozzájárulnak az Ady Endre út 138. szám alatti,
17,80 négyzetméter nagyságú, nem lakáscélú helyiség bérbeadásához a Kijárat Egyesületnek kedvezményes áron, határozott időtartamra (2016. december 31.). Az ingatlan havi bérleti díja 6.600 forint és rezsiköltség, valamint a bérbeadáshoz az óvadék összegét a kedvezményes bérleti díj hatszorosában állapították meg.

A testületi ülésen sor került az Elmű Hálózati Kft. és az önkormányzat közötti keret-megállapodás elfogadására is. Az előterjesztés szerint erre azért is volt szükség, mert vannak olyan kötelező feladatok, amelyeket az Elműnek, mint közszolgáltatónak törvény ír elő, mint például a kerületet érintő jövőbeni hálózatfejlesztési, rekonstrukciós feladatok. A munkák jobb összehangolása, az információk gyorsabb cseréjének érdekében hasznos egy keret-megállapodás megkötése.

Elfogadták a képviselők azt a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az önkormányzat közötti megállapodás-tervezetet, amelyben abban állapodnak meg, hogy az önkormányzat tulajdonát képező és az Eötvös utca 3-7. szám alatt üzemeltetett közterület felügyeleti, térfigyelő rendszer, valamint a kerület területén elhelyezett rendszámfelismerő kamerákat a helyi rendőrséggel közösen fenntartják és működtetik a kerület közrendjének biztosítására. Ezen túlmenően az önkormányzat vállalja a térfigyelők működtetésével együtt járó túlszolgálati idő finanszírozását, amely 18 millió forint 2016. április 1. és 2017. március 31. között.

Egyetértettek a képviselők azzal is, hogy a kössön együttműködési megállapodást a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum és a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központja (OSzSK) népkonyha működtetetésre az önkormányzat tulajdonában lévő Dobó Katica utca 18. szám alatti ingatlanban. A népkonyha alkalmi jelleggel és helyben fogyasztással legalább napi egyszeri egy tál meleg ételt biztosít azoknak a szociálisan rászorult személyeknek, akik más étkezési formát nem vesznek igénybe. A népkonyhán a tervek szerint kiosztásra kerülő 60 adag ételt az OSzSK egy élelmiszeripari szakközépiskolai kollégium konyháján állítja elő és szállítja majd a Forrásházba, minden munkanap 11.00 óráig. A népkonyha szolgáltatása minden munkanap 11.30 óra és 12.30 óra között vehető igénybe.

Módosította a testület az önkormányzat és az Utcáról Lakásba Egyesület 2015 szeptemberében kötött együttműködési megállapodását is. A változtatás célja, hogy az önkormányzat ne csak a vállalkozási szerződések költségviselőjeként, hanem a beszerzések, az anyagvásárlások költségviselőjeként is vállaljon szerepet az együttműködésben.

Beszámolót fogadott el a testület a Gyöngykagyló óvoda vezetőjének ötéves munkájáról, az Étkezési Bizottság féléves, az önkormányzat mellett működő bizottságok, a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzati tanácsnokok 2015. évi tevékenységéről.

Dódity Gabriella, Szathury Kolos, Ékes Gáboor és Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP frakció) önálló indítványt nyújtott be a testületnek a kötelező betelepítési kvótáról. Határozati javaslatuk szerint: „Kispest Önkormányzata elutasítja a kötelező betelepítési kvótát. A kötelező betelepítési kvóta jogtalan, értelmetlen. Növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. A kvóta veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre. Kérjük a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg.” A napirend kapcsán Ferenczy István (LMP) elmondta, ha a kormánynak valóban fontos lenne a magyar emberek biztonsága, nyugalma, akkor már jóval korábban meghoztak volna olyan intézkedéseket, mint például a rendőrségi létszám növelésének támogatása. A testület az indítványt elutasította, de elfogadta Fekete László (MSZP-DK-Együtt-PM) módosító indítványát, amelyben felszólítja a magyar kormányt az Alaptörvényben alapjogként megfogalmazott biztonság garantálására.

Ferenczi István a közérdekű adatkérelemmel kapcsolatban nyújtott be indítványt, amelyben a képviselő azt kezdeményezi, hogy az önkormányzat a közérdekű adatigénylőt nem utasítja el azzal az indokolással, hogy az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja; továbbá az adatigénylés teljesítéséért nem fog költségtérítést megállapítani arra hivatkozással, hogy az, az alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. Ékes Gábor hozzászólásában pontosította: az adatigénylésért nem kell semmilyen ellenszolgáltatást kérni, ez csak lehetőség. A javaslatot a testület nem fogadta el.

Gajda Péter polgármester egyéni képviselői indítványban kérte a testület tagjai, fogalmazzák meg szolidaritásukat a magyar pedagógustársadalommal, és tiltakozzanak a kormány oktatási, köznevelési politikája ellen, valamint kéri a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) megszüntetését. A beterjesztés kapcsán elmondta: már a Klik létrejöttekor, az iskolák államosításkor jelezte az önkormányzat, hogy ez az intézkedés árt a magyar közoktatásnak és rengeteg probléma várható. A Klik eddig működése alatt a kerületi iskoláknak sokkal rosszabb a sorsa, mint amikor az önkormányzat volt a fenntartó.
Dódity Gabriella hozzászólásában kiemelte: a Klik felszámolásának kezdeményezése nem a kerületi önkormányzat feladata. Véleménye szerint a felmerülő problémák megoldása nem a megszüntetés. A kormány, a pedagógus kerekasztal létrehozásával, összehívásával meg is kezdte az oktatási rendszer megreformálást. A testület többsége a polgármester javaslatával egyetértett.

Támogatta a testület Dódity Gabriella és Gajda Péter közös indítványát: e szerint a kerületi önkormányzat finanszírozza egy sport- és szabadidőpark tervének elkészítését, amelyet a Magyar Atlétikai Szövetség épít majd meg Felső-Kispesten.