HÍREK  2016. március 01.      1,532
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szigorúbb lesz az ellenőrzés

Az elkövetkező időszakban fokozottan ellenőrzik a Kispesti Rendészeti Központ (KRK) munkatársai a „Várakozni tilos” táblánál, illetve a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeken az autósokat.

mozgaskorlatozott-tabla

A kerületi tűzoltóparancsnok kérésére a KRK rendészei fokozottan ellenőrzik a „Várakozni tilos” táblák hatálya alá eső kerületi útszakaszokat, különös tekintettel a szűk lakótelepi utcácskákra. Mint a központ vezetője elmondta, sajnos a tűzoltók gyakran szembesülnek azzal, hogy tűzesetkor nem, vagy csak nagyon nehezen tudják megközelíteni ezeket a helyszíneket, mert az autósok figyelmen kívül hagyják a táblák jelzéseit. A „Várakozni tilos” tábla ugyanis maximum 5 perc megállást tesz lehetővé. Sajnos ezt sokan félreértelmezik, és egész éjszakán ott parkolnak, baj esetén akadályozva a nehéz tűzoltófecskendőkkel közlekedő tűzoltókat, illetve az élet- és vagyonmentést. Bali Péter elmondta, hogy a következő hónapban még csak figyelmeztetik a rossz helyen parkolókat, utána azonban helyszíni bírságot is kiszabnak majd.

Folytatódik a fokozott ellenőrzés a mozgássérült parkolóhelyeknél is. Több megkeresés is érkezett a rendészeti központhoz, amelyben mozgáskorlátozott kispesti autósok panaszolják, hogy képtelenség megállni a számukra kijelölt parkolóhelyeken, mert azokat arra jogosulatlanok használják. Ezeket már tavaly is büntettük, de idén fokozottan ellenőrizzük azokat, és arra kérünk minden kispesti autóst, hogy legyen tekintettel a mozgáskorlátozott sofőrökre a közlekedésben – emelte ki Bali Péter.

Az elmúlt esztendőben a Kispesti Rendészeti Központ épületébe költözött kerületi térfigyelő-rendszer tavaly elkezdett felújítása a végéhez közeledik, így 2016 újra a bővítés éve lesz, elsősorban a Kertvárosban. Erre az idei költségvetésben 9 millió forint áll rendelkezésre. Eddig 35 régi, elavult kamerát cseréltek teljesen modernre, ezek között volt olyan, amelyet még 2008-ban telepítettek. Ez a 35 új kamera HD-felbontású, éjjellátó és úgynevezett dome-kialakítású, amelyek 360 fokban forgathatóak. Eddigi tapasztalataink is már azt mutatják, hogy a térfigyelő helyiségben szolgálatot teljesítők is elégedettek a felújítással, és remélhetőleg a rendszer segíthet a bűnesetek gyorsabb és hatékonyabb felgöngyölítésében, azok megelőzésében – válaszolta az irodavezető.