HÍREK  2016. március 21.      1,866
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gálák az iskolákban

A Vass és a Bolyai iskolákban pénteken tartották a hagyományos gálaműsorokat.

Gálák az iskolákban
A képre kattintva galéria nyílik. (30 kép)

A Kispesti Vass Lajos Általános Iskolában az európai tehetségnaphoz kapcsolódóan rendezték meg a hagyományos gálát. Ez volt a hetedik egy témakörre épült rendezvény; idén Tudományok varázsköpönyegben címmel természettudományos kalandozásra invitálták a szülőket, diákokat és a vendégeket, köztük Kispest két országgyűlési képviselőjét, Burány Sándort és Dr. Hiller Istvánt, a három alpolgármestert, Vinczek Györgyöt, Kertész Csabát és Rátkay Andreát, Bogó Józsefné önkormányzati képviselőt, dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó tankerületi igazgatót és Nemcsák Károly színművészt, a József Attila Színház igazgatóját is.

Ostrowskiné Papp Éva –, aki tanártársával, Vargáné Vankó Katalinnal együtt szervezte az idei gálát – lapunknak elmondta, az egész évet átfogta a készülődés: az idei gálára évfolyamok álltak össze egy-egy produkcióra, szabadon dolgozták fel a természettudományos témákat, a fantáziát kibontakoztatva jöttek létre a produkciók.

A műsor a 8. osztályosok nyitótáncával vette kezdetét, majd egy technikai szünetet követően – át kellett rendezni a tornatermet – az évfolyamok produkcióival folytatódott. Köszöntőjében Ertelné Csák Judit igazgató elmondta, tavaly mentoráló intézmény, idén tehetségpont lett az iskola, a hagyományos gálaműsor pedig pedagógiai modellé vált. Nagyon fontos a modell eredménye: az alkotási folyamatok során jó közösségek alakulnak ki, egymás sikereinek örülnek a gyerekek.

Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó tankerületi igazgató, az est fővédnöke arról beszélt, milyen sokat tett le az asztalra az iskola: mosolygó iskola, amely örömmel fogadja a tanulókat, ökoiskola, amely kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel, és tehetségpontként a tehetséggondozásban is kiváló munkát végez a tantestület, mint azt a gála is bizonyítja.

Vinczek György azért mondott köszönetet a pedagógusoknak, a gyerekeknek és a szülőknek, mert mindenkit elkápráztatnak a produkciókkal. Az alpolgármester hangsúlyozta, a Vass iskola az országban is az elsők között indította el a kompetenciaalapú képzést, programjaival mintákat, ötleteket ad a többi iskolának is.

A tudományok ezúttal sajátos formában bújtak elő a varázsköpönyegből: egyebek mellett rock ’n roll szólt a szarvasmarháról, ArKhimédész törvénye a felhajtóerőről citeraszóval „népdalosítva” hangzott el, volt matekostviszt és evolúciós tánc is az estig tartó látványos műsorban.

 

Gálák az iskolákban
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

Pénteken tartott bált a Kispesti Bolyai János Általános Iskola is. Pejov Réka pedagógus, az est szervezőjétől megtudtuk, azt is ünnepelték, hogy az ökoiskolává válás útján halad az iskola: ősszel kialakítottak egy madárvendéglőt az udvaron, ezért madárbarát iskola címet kaptak. A gálán az elsősöktől a nagyokig minden osztály fellépett. A nyolcadikos osztályok itt is keringőztek, volt Aladdin-mesezene, néptánc, moderntánc (hip-hop), kötélugrás, a hetedikes fiúk balettoztak, a programot a tanárok tánckara zárta.