HÍREK  2016. április 04.      1,378
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újra áll a Wekerlei Életfa

Ismét áll a Wekerlei Életfa a Kós Károly téren. Szombaton a már hagyományos ünneppel köszöntötték a wekereleiek a telep jelképét. A Wekerlei Társaskör Egyesület és a Magyar Kollégium közös köztéri alkotásának felújítása az önkormányzat 1,4 millió forintos támogatásával valósult meg, a munkát a Közpark szakemberei végezték el.

Újra áll a Wekerlei Életfa
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A megújult és a megszépült alkotás mellett kilencedik alkalommal tartotta meg a wekerleiek összetartozását, a megújuló közösséget jelképező Wekerlei Életfa ünnepét a WTE és a Magyar Kollégium szombat este. Az ünneplő helybeliek négy helyszínen – Szondi tér, Almavirág tér, Eperfa tér, Hársfavirág tér – gyülekeztek, és zenészek kíséretével vonultak a Kós térre, ahol Somogyi Lászlóné wekerlei tanácsos jelképesen átadta a kész emlékművet Somlói Juditnak, a WTE elnökének. A rendezvényen Romhányi András, a Magyar Kollégium elnöke mondott ünnepi beszédet.

Társadalmi kezdeményezésből a Wekerlei Életfát 2008-ban állították végleges helyére a Kós Károly téren. A Wekerlei Társaskör Egyesület és a Magyar Kollégium tavaly kezdeményezett egyeztetéseket az önkormányzattal az alsó részén korhadásnak indult Életfa romló állapotáról és a probléma megoldásáról. Bár a köztéri alkotás karbantartása és állagmegóvása az egyesület feladata lett volna, a tárgyalások eredményeként az önkormányzat vállalta, hogy a Közpark Kft. munkatársaival lebontatja az Életfát, és annak alkotóival együtt újratervezi és újraépíti, majd eredeti helyére visszaállítja.

Az egyre rosszabb állapotú szobrot szeptember közepén lebontották, és a Közpark telephelyére szállították, ahol – az ígéreteknek megfelelően – február végére befejeződtek a munkálatok. A felújított Életfa anyaga a korábbihoz képest jobban ellenáll az időjárás hatásainak, mivel a szabadtéri játszószerekhez hasonló fából és eljárással készítették el. A Wekerletelep jelképének számító alkotást március 24-én állították vissza eredeti helyére.