HÍREK  2016. augusztus 29.      1,659
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A konyhakertészek ünnepén

Idén is csatlakozott a Nemzetközi Konyhakerti Naphoz (World Kitchen Garden Day) az Első Kis-Pesti Kert és a Zengő Kert.

A konyhakertészek ünnepén
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Az Első Kis-Pesti Kert kertészei már negyedszer ünnepelték meg a konyhakerti világnapot. Jó hangulatban, tárt kapukkal, megannyi finomsággal és programmal várták az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat vasárnap. Az ételkóstolók mellett talicskatoló verseny, aszfaltrajz, terméskereső és poloskagyűjtő verseny is várta a gyerekeket, a felnőttek fűszerfelismerő teszten nyerhettek fűszercsomagot, és tanácsokat kaphattak a fűszer- és gyógynövények használatáról, alkalmazásáról. Már épül a szerszámos bódé, és jövőre, a kert 5. születésnapjára szaletlit szeretnének a közös térre.

A konyhakertészek ünnepén
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A Zengő Kertben a kóstolnivalók mellett növénygondozási tippekkel, tanácsokkal fogadták a betérő érdeklődőket. Volt kertvetélkedő és többféle felnőtt- és gyerekjáték is. A kert tovább szépült: virágokat ültettek a kerítés mellé, zöld gyepszőnyeg borítja az ágyások közötti területet, és mostanra elkészült az új szerszámos kamra is. A napot közös bográcsozással zárták. A World Kitchen Garden Day 2004-ben indult: felhívja a figyelmet a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeire, és az általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatok cseréje miatt építi a közösséget is.

A kispesti kertmozgalom 2011-ben indult az önkormányzat és a Városi Kertek Egyesület összefogásának eredményeként. 2012-ben nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert, 26 ágyással az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. A másodikat Aranykatica Kert néven 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakították ki 27 ágyással. A Zengő Kert elnevezésű harmadikat – a Zengő utca és a Kasza utca sarkán – 26 parcellával 2014-ben, a negyedik, 31 ágyásos Árnyas Kertet az Eötvös és a Kosárfonó utca közötti volt KRESZ-parknál tavaly adták át. A kispesti közterületi közösségi kertek mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is. Az önellátás, zöldség- és gyümölcstermesztés mellett legfőbb jellemzőjük, hogy a kertművelés közösséget kovácsol össze.