HÍREK  2016. szeptember 09.      1,850
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Harc az illegális szemétlerakás ellen

A Puskás utcában a stadionnal szemközti hulladékgyűjtő sziget mellől kellett óriási mennyiségű szemetet elvitetnie az FKF-fel Kispest Önkormányzatának a napokban. Éves szinten több millió forintos plusz költséget jelent Kispest Önkormányzatának az illegális szemét eltakarítása. Ezt a pénzt más, fontos és közérdekű feladatra lehetne és kellene költeni, ehhez azonban arra van szükség, hogy minél kevesebben tegyék ki illegálisan szemetüket a közterületekre.

Harc az illegális szemétlerakás ellen
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Az önkormányzat hosszú évek óta küzd azért, hogy megakadályozza a közterületi illegális hulladéklerakást. Vannak eredmények, de továbbra is létező a probléma. A közterületi kamerarendszer kiépítésével és bővítésével, a Zöldkommandó életre hívásával, a rendszeres közterületi ellenőrzésekkel és a szabálysértési bírság kiszabásával csökken az illegális lerakóhelyek száma, de még mindig vannak gócpontok, illetve új és új szennyezett területek. A szemétdombok sokszor néhány óra, egyetlen éjszaka alatt keletkeznek, kerületiek és a környező városrészekben élők egyaránt hordják lelkiismeretlenül az utcákra.

Ahhoz, hogy valakire rá lehessen bizonyítani, hogy illegálisan rakott le szemetet, tetten kell érni, vagy értékelhető felvételnek kell készülnie róla a Kispesti Rendészeti Központ által működtetett kamerarendszeren. Eddig idén 10 tettenérés történt, és 29 alkalommal készült olyan felvétel, ami alapján vizsgálatot lehet indítani. Hat esetben a vizsgálat már zajlik, ha bebizonyosodik a szabálysértés, a büntetés akár 50 ezer forint is lehet. Van olyan eset, ahol már bebizonyosodott a szabálysértés, és folyamatban van a büntetés kiszabása.

Más eszközökkel is igyekszik a problémát mérsékelni a kerület. A sokszor gócokat jelentő hulladékgyűjtő szigetek folyamatos megszűntetését az évek óta működő „házhoz menő” szelektív szemétgyűjtés teszi lehetővé. A szigeteket többen nem szelektív szemétlerakására használják, hanem a területre hordják a szemetüket. A terület tisztán tartása, a szeletív szigetek működtetésével kapcsolatos tevékenység egyébként a fővároshoz tartozó FKF Zrt. feladata, heti három alkalommal takarítják a területet, de sokszor a kerületi Közpark is kitakarítja ezeknek a lerakóknak a környezetét.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az egyébként az önkormányzat kérése alapján szüntette meg a hulladékgyűjtő szigetet a Temesvár utca és az Ipolyság utca sarkán, valamint az Ady Endre út és a Toldi Miklós utca sarkán.

A Közpark például saját gyártású biológiailag lebomló, környezetkímélő zöldhulladék-gyűjtő zsákokat értékesít nagyon csekélyösszegért. Az ebben kihelyezett zöldhulladékot a társaság munkatársai szállítják el kizárólag Kispest területéről, minden héten kedden, így ezeket a hulladékokat sem kell az utcára dobni, hiszen van lehetőség a gyűjtésre.

Lehetőség van évente többször az elektronikus hulladékok háznál történő ingyenes begyűjtésére, erről a Zöldprogram Iroda minden fórumon rendszeresen tájékoztatja a lakókat. Évente egyszer ingyenes lomelszállítás, lomtalanítás is van a kerületben.

Az egyik legfontosabb feladat azonban a szemléletformálás, az, hogy mindenki érezze, hogy a közterület az övé is, ha az utcára viszi szemetét, a saját környezetét csúfítja el, károsítja. Fontos tudni és tudatosítani, hogy vannak ingyenes illetve néhányszáz forintért igénybe vehető lehetőségek Kispesten, amelyekkel rendezettebb, tisztább lesz a kerület, és az illegális hulladékszállításra költött pénzt gyermekekre, családokra lehet fordítani.

A környezettudatos gondolkodás kialakításában segíthet például az „Etikai Kódex a közterületek használatához” című szemléletformáló kiadvány is, melyet a közeljövőben készít el az önkormányzat, és az anyagba beépítik az itt élők közterületeket érintő javaslatait, észrevételeit is.

Tegyük elsőrendű közüggyé a mindnyájunk tulajdonát képező közterületek szépítését, rendeltetésszerű használatát, tisztán tartását és megóvását!