HÍREK  2016. szeptember 14.      2,529
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Béremelésért sztrájkolnak az önkormányzati köztisztviselők

A kispesti hivatal munkatársaival együtt az ország százhatvannyolc önkormányzatának 5900 dolgozója – a 37 ezer önkormányzati köztisztviselő 16 százaléka – vesz részt a dolgozók béremeléséért meghirdetett, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által szervezett egész napos országos sztrájkban. A sztrájk sajtótájékoztatóját Kispesten tartották. Póti Tímea, a hivatali alapszervezet vezetője és Vighné Vincze Erzsébet, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum vezetője is jelen volt az eseményen.

Béremelésért sztrájkolnak az önkormányzati köztisztviselők
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke elmondta, nem csupán sztrájkot, hanem karitatív adománygyűjtést is szerveztek, ezzel is jelzik a dolgozók, hogy a közszolgálat szeretne segíteni a településeken élő rászorulókon, felelősséget éreznek a lakosság iránt. Az MKKSZ vezetője ebből az alkalomból adta át jelképesen az adományokat Vighné Vincze Erzsébetnek.

Az érdekképviselet elnöke beszélt arról, hogy júniusban már tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot az elmaradt béremelés miatt, ám azóta sem sikerült dűlőre jutni a kormányzattal, a tárgyalásra kijelölt Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni. A szakszervezet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára októbertől, mert a dolgozók nyolc éve egyáltalán nem kaptak béremelést, miközben a kormányhivatalok munkatársainak illetménye 30 százalékkal emelkedett. Hozzátette, kezdeményezték, hogy a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum szeptember 29-i ülésén tárgyaljanak az MKKSZ által készített önkormányzati köztisztviselői életpályamodell törvénytervezetéről.

Boros Péterné kijelentette, a 75-90 ezer forintos nettó keresetek a dolgozói szegénység kategóriájába tartoznak, és a becsülettel végzett munkából nem lehet megélni. Azt is elmondta, hogy azért esett Kispestre a választás, mert a köztisztviselők keretese itt a legalacsonyabb a fővárosban.

Az érdekképviseleti vezető elmondta, a szakszervezet bízik abban, hogy a mostani, egész napos sztrájk már a tárgyalóasztalhoz ülteti a kormányzatot, ám ha ez mégsem sikerül, tovább folytatják majd a tiltakozást. Arról is beszélt, hogy a dolgozói szegénység felszámolása és a munkaerőhiány csökkentése érdekében kezdeményezik a minimálbér 28-30 százalékos emelését.