HÍREK  2016. december 08.      1,297
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Évzáró ülést tartott a képviselő-testület

Többek között a kerületi oktatási intézmények államosításáról és a vagyonmegosztásról, valamint intézmények alapító okiratainak, és a fák védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról, összesen mintegy negyven naprendről tárgyaltak a képviselők a testület idei utolsó ülésén.

Évzáró ülést tartott a képviselő-testület
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A testületi ülés elején a város országgyűlési képviselője, az országgyűlés alelnöke, Hiller István köszönte meg az elmúlt évi közös munkát a képviselő-testület tagjainak, és azt, hogy pártállástól függetlenül kollegiális munkakapcsolat jellemezte együttműködésüket.

A Kispest életét leginkább meghatározó napirendként tárgyaltak a képviselők a kerületi oktatási intézmények államosításáról és a vagyonmegosztásról. A törvény értelmében a köznevelési intézmények fenntartói jogai és kötelezettségei 2017. január 1-jétől a Klik jogutódja, a 2016. december elsején létrejött Külső-Pesti Tankerületi Központra (Tankerületi Központ) szállnak. Ennek megfelelően tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló, települési önkormányzati tulajdonú ingatlan és ingó vagyonra vonatkozóan a tankerületi központot ingyenes vagyonkezelői jog illeti meg mindaddig, amíg a köznevelési közfeladat a tankerületi központ részéről történő ellátása az adott ingatlanban meg nem szűnik. A képviselő-testület állásfoglalást fogadott el arról, hogy nem ért egyet az államosítással, valamint mozgástér hiányában engedett az állami nyomásának, és készítette el a vagyonmegosztásról szóló megállapodást.

Fontos változás, hogy a korábban a települési önkormányzat köznevelési intézményeinek működtetéséből származó jogok és kötelezettségek a tankerületi központot illetik, illetve terhelik, valamint a köznevelési feladatok ellátását szolgáló települési önkormányzati vagyon és vagyoni értékű jog, leltár szerint 2017. január 1-jén a területileg illetékes tankerületi központ ingyenes vagyonkezelésébe kerül.
Nem kerülnek átadásra az oktatási intézményekben (13) lévő gondnoki lakások (6): az Ady, az Eötvös, a Kós, a Puskás, a Vass és a Kispesti Alapfokú Művészeti iskolákban.
Nem kerülnek átadásra a főző- és tálalókonyhák, és ehhez tartozó étkezők sem (Bolyai, Eötvös, Vass, Puskás főzőkonyha, illetve tizenegy tálalókonyha, s a hozzá tartozó helyiségek).
Átadásra kerül viszont a Kispesti Uszoda telephelyeként szolgáló tanuszoda az Erkel iskolában. De marad az önkormányzat tulajdonában a Vass iskolában lévő Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény.

A 2017. évi költségvetés elfogadásáig a képviselő-testület rendeletet alkot az önkormányzat átmeneti gazdálkodásról. A polgármester az átmeneti gazdálkodás időtartama alatt, az önkormányzat 2016. évi költségvetési rendeletében jóváhagyott előirányzatok alapján gazdálkodhat.

A testület módosította az önkormányzat vagyonával való rendelkezés szabályairól szóló rendeletét is, mert a korábban bevezetett forgalmi értékmeghatározásra vonatkozó eljárások többletköltséget jelenthetnek a lakáscélú és egyéb ingatlanok eladása során, mivel az elmúlt egy évben jelentős drágulás figyelhető meg az ingatlanpiacon és több vagyonelem, amely a korábbi értékhatár alá esett, most felértékelődött. A módosítással hatékonyabb és gyorsabb előkészítési folyamatok válnak lehetővé.

A képviselők módosították az önkormányzat korábbi rendeletét a fák védelméről. A rendelet hatálya továbbra sem terjed ki az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény hatálya alá tartozó ingatlanokra és ingatlanrészekre, a gyümölcsfákra (kivéve a diót, szelídgesztenyét, mogyorót, mandulafát, eperfát és a díszfának nemesített gyümölcsfákat), valamint az L4-es kertvárosias lakóövezetek területén lévő fákra. A korábbi rendelet nem szabályozta a lehetséges kérelmező személyét, így amennyiben a kérelmező nem a tulajdonos, előfordulhat olyan helyzet, hogy a fa pótlása nehezen lenne kikényszeríthető. Előfordul, hogy az építési engedély hatálya alatt nem készül el az épület, így használatbavételre nem kerül sor, és „félkész” épület marad az ingatlanon hosszabb időre. A módosítást azt tette szükségessé, hogy amennyiben a fa kivágása megtörténik, annak pótlása így is belátható időn belül megtörténjen.

A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár új helyre költözésével egy időben, megnövekedett könyvtári alapfeladatainak ellátása miatt az intézmény engedélyezett létszámkeretének bővítéséről, ezen belül a könyvtárosi álláshely növeléséről is határozott a testület.

Tekintettel arra, hogy az autista integráció iránti igény egyre fokozottabb, elfogadták a képviselők az Árnyas óvoda vezetőjének kérését, hogy az óvoda telephelyén autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyermekek integrált nevelését megkezdhessék.

Kispest biztonságos üzemeltetése, a kiadási kötelezettségek folyamatos teljesítése, a bevételek ciklikus érkezése és a pályázatok önrészének finanszírozása, illetve a pályázatok előfinanszírozása érdekében, az eddigi évek gyakorlatának megfelelően a képviselő-testülete úgy döntött, hogy 500 millió forint összegű folyószámla-hitelkeretet vesz igénybe az OTP Bank Nyrt.-től 2017. január 2-ától 2017. december 31-ig. Az elnöklő polgármester a napirend kapcsán elmondta, hogy ennek felhasználásra eddig még nem került sor.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a városban meglévő lakossági talajvíz-kutak szennyezettségének mérésére a 2017. évi költségvetésben 2 millió 500 ezer forintot különít el, és ebből támogatja az Illatos úti környezetszennyezésre jellemző vegyi anyagok kutatását, a kútvizek kert-öntözési és fürdésre való használhatóságának vizsgálatait.

Elfogadta a testület az Üllői út - Lehel utca - Vak Bottyán utca - kerülethatár által határolt területre tervezett Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) megalapozó vizsgálatának települési-építészeti munkarészeit. Mindezekre azért volt szükség, mert az utóbbi időszakban több megkeresés is érkezett az önkormányzathoz különböző befektetőktől és a területen levő ingatlantulajdonos vállalkozóktól, és nem utolsó sorban a terület jelenlegi leromlott állapota miatt a VEKOP 6.2.1. szociális város-rehabilitációs program keretében erre a területre (Attila utca páros oldala) pályázik a kerület.

Meghosszabbította a képviselő-testület kedvezményes bérleti szerződését a Jerikó Humán Egylettel a Szegfű utca 10. alatti ingatlanra és a Képzett Polgárságért Alapítvány szerződését a József Attila utca 74. alatti volt Média Intézet épületére.