HÍREK  2017. január 26.      1,925
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Változott a lakásrendelet

Kerületi köznevelési tervről, emlékműállításról, a bérlakások díjának emeléséről is döntöttek a képviselők az önkormányzat idei első ülésén. A testületi ülés elején a képviselők néma felállással emlékeztek a veronai baleset áldozataira.

 

Változott a lakásrendelet
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Új rendeletet fogadtak el a képviselők az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakáscélú helyiségek bérbeadásáról és elidegenítéséről, és a lakások béréről. A rendeletalkotás szükségességét a megváltozott lakáspiaci helyzet, illetve a magyarországi jogszabályi környezet jelentős változásai tették időszerűvé. Az önkormányzat a tulajdonában álló lakások és nem lakás célú ingatlanok hatékonyabb hasznosítása, valamint a lakossági és piaci igényekhez való igazodás érdekében lakáskoncepciót dolgozott ki és fogadott el széles társadalmi egyeztetés mellett 2016 júniusában. A módosításkor fontos szempont volt, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében a komfort nélküli és szükséglakások bérbeadására a jövőben nem lesz lehetőség. Ezzel megelőzheti a bérbeadó önkormányzat, hogy a bajba jutott embereket, családokat látszólagos segítséget nyújtva nem megfelelő állapotú lakásokban helyezze el. Gajda Péter polgármester (MSZP) az előterjesztés tárgyalásnál elmondta, hogy a mostani emeléssel együtt még mindig Kispesten lehet legolcsóbban önkormányzati lakást bérelni a fővárosban. Emelés után ez egy 53 négyzetméteres 1+2 félszobás panellakás esetében csupán 15 ezer forint.

Vinczek György alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) nagy horderejű változásnak nevezte az április 1-jétől érvénybe lépő új rendeletet, hiszen nemcsak egyszerű lakbéremelésről van most szó, hanem az ehhez tartozó kompenzációs rendszerről is. Az önkormányzat jelenleg 649 bérlővel áll napi kapcsolatban, akik a rendelet szabta keretek között saját szociális helyzetűk számára megfelelő lakbért fizetnek majd. A megnövekedett lakbérből származó bevételeket a meglévő lakásállomány korszerűsítésére, felújítására fordítja majd a VAMŰSZ.  Dódity Gabriella (FIDESZ-KDNP) arról beszélt, hogy még most is nagyon sok a lakhatásra alkalmatlan önkormányzati bérlakás, ezért jó lenne, ha ezeket mielőbb felújítanák. Dr. Béja Julianna jegyző kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a bérlő értéknövelő beruházásait, egyedi döntés alapján az önkormányzat valamilyen módon beszámítja, valamint a bérleti szerződések ötévente újra megújíthatóak.  

Rendeletmódosítással bővítették a képviselők azon tevékenységek körét, amelyek esetében lehetséges az önkormányzati vagyonelem használatának kedvezményes biztosítása. A rendelet szerint, a képviselő-testület dönthet a vagyonelem használatának kedvezményes biztosításáról közérdekű cél, különösen oktatási, kulturális, szociális, sport vagy közbiztonsági tevékenység végzése céljából, legfeljebb 5 éves határozott időtartamra egyház, vagy társadalmi szerv részére.

Döntöttek a képviselők a Polgármesteri Hivatal 2017. évi munkarendjéről. Ennek értelmében a nyári időszakban az igazgatási szünet 2017. július 17-től augusztus 20-ig tart. Ez idő alatt a hivatal recepcióján az ügyfélfogadást péntekenként is biztosítani kell. A téli időszakban az igazgatási szünet 2017. december 21-től 2018. január 1-ig tart. 2017. december 21. és 29. között a hivatal zárva lesz.

A Kispesti Százszorszép Óvoda módosított szervezeti és működési szabályzata értelmében, az intézményben mostantól csoportonként (6) 1-1 autizmus spektrumzavarral küzdő kisgyermeket láthat el az óvoda.

A hatékonyabb működés érdekében március 1-jétől változik a jelenleg 190 munkatársat foglalkoztató Polgármesteri Hivatal szervezeti felépítése. A Humánszolgáltatási Iroda, valamint a Szociális Iroda összevonásával, mindkét szervezeti egység csoportonkénti működésével létrejön a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda. A Sajtó-kommunikációs és Rendezvényszervező Iroda, valamint a Társadalmi Kapcsolatok Irodája szintén csoportként, de a Polgármesteri Kabinet Iroda keretén belül működik tovább. A hivatal informatikai feladatait ellátó munkatársak a Jegyzői Kabinet Irodához kerülnek. A kerület biztonságának növelése, rendjének érdekében a Kispesti Rendészeti Központ létszáma emelkedik.

Véleményezték a képviselők a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2017. évi megosztásáról szóló Főváros Közgyűlés rendelet tervezetét. Ennek értelmében a Fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető adóbevételekből származó részesedési arány a főváros esetében 2016 óta 51 százalékról 52,5 százalékra, a 2017. évtől pedig 52,2 százalékról 54 százalékra növekszik, a kerületek esetében pedig ugyanennyivel csökken. Ez Kispest számára azt jelenti, hogy a forrásmegosztás után 21 millió 260 ezer forinttal jut kevesebb a városnak, mint az ezt megelőző évben. A részesedés eloszlása szerint idegenforgalmi adóból 548 ezer, míg a helyi iparűzési adóból 3 milliárd 827 millió 12 ezer forintot, mindösszesen 3 milliárd 827 millió 560 ezer forintot kap Kispest.

Elfogadták a képviselők Kispest Köznevelés-fejlesztési tervét, és a képviselő-testület megbízta a VAMŰSZ igazgatóját, Kránitz Krisztiánt egy 3 éves, a köznevelési intézményekre vonatkozó felújítási terv elkészítésével. Szujkó Szilvia, a Kulturális, Oktatási, Sport, Ifjúsági és Egészségügyi Bizottság (KOSIEB) elnöke (MSZP-DK-Együtt-PM) szerint a most elkészült terv minőségi változásokat hoz majd a kerületi intézmények, az iskolák államosítása után már csak az óvodák és a bölcsődék életében.

Jóváhagyták a képviselők a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház és a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár 2017. évi munkatervét is.

A képviselő-testület támogatta, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be a Miniszterelnökség Közigazgatási Programok Irányító Hatóságához a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- fejlesztési Operatív Program keretében megjelent ,,Csatlakozási konstrukció az önkormányzati ASP-rendszer országos kiterjesztéséhez” című KÖFOP-1 .2.1-VEKOP-16 kódszámú pályázati felhívásra. Ezzel a kormány célja az egységesített önkormányzati elektronikus ügyviteli megoldások országos bevezetése. A projekt összköltsége maximum, önrész nélküli 9 millió forint.

Kispest önkormányzata támogatta, hogy Templom téren az első világháborús emlékművel szemközti területen felállítsák a „Málenkij robotra elhurcoltak” emlékművét, amelyet a Kispesti Társaskör által pályázaton elnyert támogatási forrásból készítettek Vénusz Gergely és Herman Zsolt szobrászművészek. Az önkormányzat 600 000 forint keretösszeg erejéig a 2017. évi átmeneti gazdálkodás terhére vállalja az emlékmű műszaki alapjának kialakítását és a környezetrendezést. Az ünnepélyes átadóra február 24-én kerülhet sor.

A képviselők elfogadták a testület 2017. évre szóló ülésrendjét. Ennek értelmében a törvényi kötelezettségnek megfelelően hat testületi ülést és egy közmeghallgatást terveztek erre az évre.

Tárgyalták a képviselők Dódity Gabriella egyéni képviselői indítványát a lakótelepi parkok fejlesztéséről. Ebben felkéri a polgármestert, hogy a József Attila utca 71-73. számú ház mögötti terület, az Árpád utca és Nagysándor József utca tízemeletes házak közötti terület, a Széchenyi és Toldy utca tízemeletes házak közötti terület, a Széchenyi utcai zöldsáv az óvoda és bölcsőde mögötti részen és a Klapka és Irányi utcai tízemeletes házak közötti terület vonatkozásában 2014-ben elkészített tervek alapján az önkormányzat ütemezetten kezdje meg a szóban forgó területek megújításának előkészítését, és azok megvalósításának költségét tervezze  a 2017. évi költségvetésbe. Valamint a testület egy korábbi döntése alapján a Karton utcai játszótér felújítását a fejlesztési tartalék terhére kezdjék meg. Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke (MSZP-DK-Együtt-PM) a vitában elmondta, hogy ezek a tervek kicsit túlnőnek az önkormányzati lehetőségeken, és a lakókkal nem egyeztetettek, ezért javasolta azok szakmai felülvizsgálatát és igazítását a gazdasági lehetőségekhez és az ott élők igényeihez. Gajda Péter a vitában elmondta, hogy lakótelepi játszóterek pihenőparkká alakítása a polgármesteri program része, ami már megkezdődött.

A Klapka és Irányi utcai tízemeletes házak közötti terület képviselőjeként, Rátkay Andrea alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) elmondta, hogy ez a terv nem szolgálja az ott lakó idősek érdeket, akik inkább már pihennének, minthogy egy aktív játszótér zaját hallgassák.