HÍREK  2017. március 03.      1,297
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispesti diákok sikere a szavalóversenyen

Egy első és egy második helyet szereztek a kispesti iskolások a 200 Arany elnevezésű fővárosi szavalóversenyen a Kispesti Gábor Áron Általános Iskolában csütörtökön.

Kispesti diákok sikere a szavalóversenyen
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett szavalóverseny több mint félszáz résztvevőjét, a zsűri tagjait és a szülőket az iskola igazgatója köszöntötte, hangsúlyozva, hogy az utóbbi években méltatlanul háttérbe szorult Arany műveinek, s különösen epikai műveinek előadása. Dessewffyné Szabó Erzsébet külön megköszönte a Külső-Pesti Tankerületi Központ és az önkormányzat támogatását.

Az irodalmi viadal fővédnökeként Kispest polgármestere arról beszélt, mennyire szimpatikus, hogy egy a reál tárgyakban erős iskola ilyen kiemelkedően foglalkozik az irodalommal. Azt gondolom, ezen a versenyen tényleg nem csak a győzelem számít, hanem maga a részvétel, hiszen olyan művek hangzanak el, amelyek megdobogtatják az ember szívét – fogalmazott Gajda Péter.

Az igazgatónő elmondta lapunknak, hogy a 200 Arany elnevezésű fővárosi szavalóverseny ötlete Banka Zoltántól, az iskola magyar szakos tanárától származik. Kizárólag epikus művekkel, műrészletekkel lehetett nevezni a versenyre, amelyet 3–4., 5–6. és 7–8. osztályosok számára hirdették meg. Budapest mindegyik kerületébe elküldték a felhívást, összesen 19 iskola – ebből 4 kispesti – jelentkezése érkezett vissza, egy iskolából korcsoportonként egy diák indulhatott.

A mintegy félszáz tanuló korcsoportonként külön tantermekben, három külön zsűri előtt versenyzett. Az irodalmi mű élményszerű bemutatását, az életkorhoz és személyiséghez illő versválasztást, a pontos szövegtudást, valamint a megadott időkeret (3-4 perc) betartását értékelte a zsűri: Király Éva drámapedagógus, Boldizsár Enikő középiskolai magyar szakos tanár, Katonkáné Som Ágnes tanító (1), dr. Nagyné Koczog Tünde magyar szakos tanár, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatóhelyettese, Szkotniczky Éva színművész, Györkőné Horváth Magdolna fejlesztőpedagógus (2), dr. Czibula Katalin irodalomtörténész, az ELTE BTK egyetemi tanára, Fekete Anikó drámapedagógus, Kinyik Mariann magyar szakos tanár (3.).

A kispesti versmondók kiválóan szerepeltek a versenyen: Miltényi Milán, a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola tanulója megnyerte a 3–4. osztályosok versenyét, ugyanitt a házigazdákat képviselő Schmálik Barbara második lett.

EREDMÉNYEK (pdf)