HÍREK  2017. március 07.      1,165
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megalakult az Öveges Laborok Szövetsége

Az Öveges-program keretében uniós támogatással kialakított középiskolai természettudományos diáklaborokat fogja össze az Öveges Laborok Szövetsége, amely kedden alakult meg a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban.

Megalakult az Öveges Laborok Szövetsége
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Azzal, hogy a diákok önállóan is kísérletezhetnek a laborban, jobban megértik a tananyagot, nő érdeklődésük a természettudományok iránt. A projektidőszak mellett az ötből már két év fenntartási idő lejárt, eddig is rengeteg általános iskolás fordult meg itt, még további 3 év hátra van, és reméljük, ezt követően is tudjuk folytatni a programot. Ezért is hoztuk létre a laborszövetséget, amelyhez az országból közel 30 labor csatlakozik – mondta el lapunknak Fodor Andrea laborvezető. A Deák gimnázium tanárától megtudtuk, a szövetségben szakmai tapasztalatokat, tananyagokat tudnak megosztani, jobban tudják népszerűsíteni a természettudományokat, és együtt talán érdekeiket is hatékonyabban tudják képviselni.

Vinczek György alpolgármester fontosnak tartja, hogy Kispesten van egy központi labor, ahol minden kerületi általános iskolás fizika-, kémia- és biológiakísérleteket végezhet. A humán területet felügyelő alpolgármester elmondta, a laborfoglalkozáson résztvevő gyerekek természettudományos tanulmányi eredményei javulnak, a diákok élvezik ezeket a tantárgyakat, élményeket szereznek a laborban.

Kispest Önkormányzata 2012-ben nyújtott be pályázatot a Deák gimnázium természettudományi laborjának fejlesztésére. A projekt az Öveges-program keretében 300 millió forint európai uniós támogatást kapott. A modern technológiával felszerelt labor lehetővé teszi a fizika, kémia és biológia tantárgyakhoz szükséges, szemléltetésre épülő oktatást, emellett speciális szaktudást garantáló képzések lebonyolítását is.