HÍREK  2017. március 14.      1,216
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

1848. március 15-re emlékeztek a kispestiek

A Kossuth-szobor előtt tartotta 1848-as ünnepi megemlékezését Kispest Önkormányzata kedd délután.

1848. március 15-re emlékeztek a kispestiek
A képre kattintva galéria nyílik. (52 kép)

Az államalapítást követő időszak egyik legnagyobb változást eredményező korszakának nevezte 1848-49-et ünnepi beszédében Kispest polgármestere, kiemelve, hogy azt megelőzően és azóta sem volt példa akkora társadalmi összefogásra. Gajda Péter felidézte a 48-as forradalom legfontosabb vívmányait: a független és felelős kormány megalakulását és a polgári fejlődést biztosító áprilisi törvények uralkodó általi szentesítését. Emlékeztetett rá, hogy az országra támadó két nagyhatalom hadseregeivel szemben nem győzhetett a szabadságharc, de a magyarság szabadságvágyát és az újjászületés reményét a vereség sem vehette el tőlünk.

Gajda Péter beszélt 1848-49 tanulságairól, a mai fiataloknak szóló üzeneteiről, hangsúlyozva, hogy különösen fontosak ezek egy erkölcsi értelemben hanyatló időszakban: „Figyelemre méltó, hogy abban az időszakban sem a teljes egyetértésről szólt a közbeszéd. Nemzetünk nagyjai keményen vitáztak a nemzet sorsát érintő kérdésekről. De ők legalább vitáztak, a szabadságharc alatt és a kiegyezésig vezető úton is. A mai helyzet sajnos rosszabb, mint akkor volt. A párbeszéd hiánya, az álláspontok érdemi megvitatását korlátozó döntési mechanizmusok, a tényleges részvételt és a konszenzus lehetőségét is kizárják. Sokan elmondták már, hogy vannak közös dolgaink, melyekben a nemzeti közmegegyezés mindannyiunk alapvető érdeke, s az nem négy évre szól. Bizony jó lenne végre őszinte párbeszédet folytatni mindazokról a célokról, melyeket már a 48-as ifjúság is megfogalmazott.
Nem könnyű feladat. Különösen akkor, amikor a sokak csak szónoki fordulatként hivatkoznak a sajtó szabadságára vagy a törvény előtti egyenlőségre. Nehéz együtt gondolkodni, mikor az egyszerű ember sokszor azt tapasztalja, hogy a feudális viszonyokra emlékeztető kivételezés, s az uram-bátyám viszony az egyedüli garancia az érvényesülésre. Nagyon nehéz közös értékekről beszélni, mikor az irgalmasság, az emberi méltóság, a szolidaritás vagy maga a befogadó attitűd válik kirekesztetté. És nagyon nehéz elviselni a tisztátalan környezetet is, melyben oly gyorsan terjed a gonoszság, a szolgalelkűség s a haszonlesés.
De legyünk mégis optimisták, mert itt vannak velünk Kossuth, Széchenyi és Deák utódai. Ők is, mint elődeik, a magyar nemzet felemelkedését szolgáló különböző megoldásokat javasolnak. Reméljük, nem csak nekünk, de a következő nemzedékeknek is fontos lesz elődeink üzenete: Legyen béke, szabadság és egyetértés” – fogalmazott a polgármester, utalva az 1848-as 12 pontra és az Országgyűlés 2010-ben elfogadott politikai nyilatkozatára a Nemzeti Együttműködésről.

Az ünnepi műsorban közreműködött a KMO Művelődési Ház Obsitos Zenekarának kamarazenekara, az Üdvözlégy, magyar szabadság! című zenés-táncos irodalmi összeállításban Derzsi György, Fürjes Panka és Andréka Ágoston, valamint a Forgatag Művészegyüttes és a Liget Táncegyüttes táncosai.

Az ünnepség koszorúzással ért véget. Az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester, valamint a három alpolgármester, Vinczek György, Kertész Csaba és Rátkay Andrea helyezte el az emlékezés virágait a Kossuth-szobor talapzatán. Koszorúzott Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője, a Fővárosi Kormányhivatal kerületi hivatala képviseletében dr. Király Beatrix hivatalvezető-helyettes, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Bak Ferenc és a kispesti iskolák nevében Hakkel Edina, a Kispesti Ady Endre Általános Iskola igazgatója és Röhrig Éva, a Kispesti Bolyai János Általános Iskola igazgatója.

A pártok közül:
- Demokratikus Koalíció Kispesti Szervezete
- Együtt – a Korszakváltók Pártja Kispesti Szervezete
- FIDESZ Kispesti Szervezete
- Jobbik Magyarországért Mozgalom Kispesti Szervezete
- Kereszténydemokrata Néppárt Kispesti Szervezete
- Párbeszéd Magyarországért Kispesti Szervezete
- MSZP Kispesti Szervezete

Az egyházak képviseletében: 
- Kispesti Evangélikus Gyülekezet
- Kispest Központ Református Egyházközség és Szőlőskert Református Óvoda
- Nagyboldogasszony Főplébánia és a 301. cserkészcsapat

Az intézmények és társadalmi szerveztek közül:
- 56-os Szövetség Kispesti Szervezete
- Gazdasági Ellátó Szervezet, GESZ
- Hungária Általános Iskola és Kollégium
- Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat
- Kispesti Eötvös József Általános Iskola
- Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola
- Kispesti Ifjúsági Önkormányzat
- Kispesti Jobbik Ifjúsági Tagozata
- Kispesti Kertbarát Klub
- Kispesti Kós Károly Általános Iskola
- Kispesti Német Önkormányzat
- Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete
- Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja
- Kispesti Székelyország Tündérkertje Egyesület
- Kispesti Társaskör Egyesület
- Kispesti Vass Lajos Általános Iskola
- Kispesti Véradók Egyesülete
- Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum
- Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének Kispesti Szervezete
- Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest
- Reménység Katolikus Általános Iskola
- Romák Felzárkóztatásáért Egyesület
- Vagyonkezelő Műszaki Szervezet, VAMŰSZ