HÍREK  2017. április 07.      1,711
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Húsvétváró a Tündérkertben

Háromnapos tavaszköszöntő húsvétváró székely vásár nyílt a Kispesti Székelyország Tündérkertje Látványparkban a Köki Terminál bevásárlóközpont tőszomszédságában. A hagyományteremtő rendezvényen nem csak enni, inni lehet majd, hanem a kulturális műsorokon, bemutatókon keresztül megismerkedhetnek a látogatók a székely kultúrával is.

Húsvétváró a Tündérkertben
A képre kattintva galéria nyílik. (18 kép)

Bacsó András kispesti vállalkozó fejéből pattant ki a Kispesti Székelyország Tündérkertje Látványpark létrehozásának ötlete, amelyet a kispesti képviselő-testület, pártpolitikai hovatartozás nélkül támogatott 2013-ban. Az önkormányzat a kert kialakítását több mint másfél millió forinttal, valamint kedvezményes havi bérleti díjjal támogatta a 950 négyzetméteres évek óta üresen álló önkormányzati telek bérbeadását. A kerttel olyan új kulturális színtere született Kispestnek, amelyre mindenki büszke lehet – mondta Gajda Péter polgármester a háromnapos húsvétváró székely vásár megnyitásakor, és ígéretet tett arra, hogy az önkormányzat a jövőben is figyelemmel kíséri az itt folyó közösségi eseményeket, hagyományőrző programokat, és lehetőségeihez mértem továbbra is támogatja azokat.

A Székelyország Tündérkertje Látványpark a székelység kultúráját, értékeit hivatott bemutatni a szórakozni, pihenni ide érkezőknek – mondta a Székelyország Tündérkertje Egyesület elnöke. Bacsó András szerint sajnos az időjárás nem volt kegyes az első napon a rendezvényszervezőkhöz, de bízott abban, hogy a hétvége második felében már valamivel kellemesebb hőmérséklet várja az ide érkezőket, hiszen programban nem lesz hiány, bőséges a választék az első alkalommal megrendezett székely vásáron, ahol a székely húsvét előtti gazdag gasztronómiai kínálatból adnak ízelítőt.

A háromnapos ünnepi vásár kenyérszenteléssel kezdődött, a szertartást Pákozdi István, a Budapesti Katolikus Egyetem és Főiskola lelkésze celebrálta. Ezek után kedves gesztusként a Székelyföldről 70 évvel ezelőtt testvérével Magyarországra szökött és azóta Kispesten élő „öreg székely”, Bartha Sándor versét hallgatták meg a résztvevők, aki személyesen is köszöntötte a rendezvény szervezőit és a polgármestert.

A szombati programok 11.30 órakor kezdődnek és 19. 00 órakor székely vigalommal, a Szárazfa banda muzsikaszavára záródnak, míg vasárnap a kulturális programok sora 11 órakor indul és 18.00 órakor az Ismerős Arcok koncertjével fejeződik be, amelyre azonban már a jegyek elkeltek.

A programok sorrendjéről a www.erdelyhon.hu/szekelyhon/ internetes portálon olvashatnak bővebben.