HÍREK  2017. április 25.      1,648
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Konferencia a művészetterápiáról

20 éves lett a kispesti Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Program. Az alkalomból A művészetterápia szerepe a prevenciós munkában címmel rendeztek konferenciát a KMO-ban hétfőn.

Konferencia a művészetterápiáról
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Indulásakor egyedülálló volt a program, a prevenció volt a célunk, arra fókuszáltunk, hogy nemet mondhassanak a fiatalok – mondta köszöntőjében Vinczek György alpolgármester, hangsúlyozva, hogy az elmúlt 20 évben számtalanszor megújult a program a benne működő munkatársak jóvoltából. Az alpolgármester megköszönte a Mondj nemet! és a konferenciák minden eddigi közreműködőjének munkáját, és kiemelten köszöntötte a programot elindító KMO igazgatóját, Gábor Ilonát és dr. Kovács Erika addiktológus, ifjúsági szakorvost, aki már az első évektől részt vett a munkában.

A 20 éves Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Programot Gábor Ilona ismertette a hallgatósággal. Négy lépcsője egymásra épül: az iskolai felvilágosító előadásokat intaktív drogprevenciós foglalkozás követte pszichodramatikus módszerrel. Ehhez kapcsolódtak a Kreatív Műhely művészetterápiás, prevenciós foglalkozásai az F20 Kispesti Prevenciós Ifjúsági Klubban, majd a  bűnözővé, illetve áldozattá válás megelőzésére fókuszáló K.I.A.B.Á.L. prevenciós társasjáték, amelyet a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ (mai nevén Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum), a kerületi rendőrkapitányság és a KMO Művelődési Ház Mondj Nemet! programjának szakemberei dolgozták ki. Az igazgató bejelentette, megújul az iskoláknak ingyenesen kínált program, összevonják az előadást és a foglalkozást, valamint egy új partner, a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. is bekapcsolódik a munkába. Dr. Kovács Erika statisztikai adatokat ismertetett: a Mondj nemet! programot Kispesten 15 általános és 6 középiskolában, valamint 4 kerületen kívüli intézményben igényelték. 2003-2017 között csaknem 13 ezer diák hallhatta az iskolai előadást, a felnőttoktatásban és a K.I.A.B.Á.L.-képzésben mintegy 250-en vettek részt.

A folytatásban Dr. Antalfai Márta klinikai szakpszichológus, művészet- és meseterapeuta az alkotásról és a kibontakozásról beszélt. Tari Annamária pszichoanalitikus Online vagy offline kultúrafogyasztás? címmel a „Z” generáció és a művészet kapcsolatáról tartott előadást.

Ebédszünet után Vinczek György beszélt a februárban alakult kispesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumról (KEF). Az alpolgármester elmondta, sokáig úgy tűnt a Mondj nemet! lefedi a prevenciós munkát, de rá  kellett jönni, hogy egy szélesebb együttműködés a KMO, az önkormányzat és a rendőrség részvételével eredményesebbé teheti azt. A KEF kapcsolatba lépett a civilekkel, karitatív szervezetekkel, és várja a visszajelzését arról, hogy részt akarnak-e venni benne. Egészségügyi, kommunikációs, prevenciós és rendvédelmi munkacsoportokat hoztak létre, és a rendőrség nagy erőkkel dolgozik a drogterjesztői háttér felszámolásán – mondta el az alpolgármester, egyben a KEF elnöke, aki az összehangolt munkát és egy konkrét kerületi drogfogyasztói helyzetkép felvázolását nevezte a legfontosabb feladatnak.

Az előadások sorát Dávid Ferenc biopolitikai szakértő, a Kék Pont Alapítvány munkatársa zárta: Az Örömök Urai és a Szenvedélyek Vámszedői címmű előadásában a dizájnerdrogokról és a gyönyör fokozásának gyakorlatáról beszélt.

A délután folyamán négy szekcióban folyt a szakmai munka: a megújult Mondj nemet! program gyakorlati alkalmazásáról Kisberk Melinda klinikai szakpszichológus és Varga Dániel prevenciós szakember tartott workshopot. A K.I.A.B.Á.L. társasjátékot Kisberk Ágnes szociálpedagógus, gyógypedagógus mutatta be a résztvevőknek. A Sajátélmény műhelyben Bach Beatrix Regina mentálhigiénés szakember, komplex művészetterapeuta várta az érdeklődő szakembereket a Katarzisz Komplex Művészetterápia módszerével. A negyedik szekcióban Nagyné Mészáros Eleonóra kommunikációs tréner, művészetterápiás foglalkoztató vezetésével ötleteket, gyakorlati tanácsokat lehetett kapni az alsós korosztály (6-10 évesek) kreativitásának, kommunikációs és együttműködési képességének fejlesztéséhez.